Privreda

Zvizdić: Regionalna saradnja ključ stabilnosti

Zvizdić: Regionalna saradnja ključ stabilnosti
Zvizdić: Regionalna saradnja ključ stabilnosti

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Mostaru na Petoj regionalnoj konferenciji poslovne asocijacije Biznis plus da je uvjeren da je dobra saradnja zemalja regiona nezaobilazan, pa i ključni faktor ukupne stabilnosti zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Otvarajući konferenciju "Mostove gradi ekonomija", na kojoj učestvuje više od 100 predstavnika vlasti i biznismena iz BiH, regiona, Evrope i svijeta, Zvizdić je izrazio opredijeljenost za sistemske reforme koje će od BiH stvoriti ekonomski, politički i socijalno stabilnu zemlju i podići nivo standarda i kvaliteta života, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je istakao da su ključni prioriteti i ciljevi koje je definisao Savjet ministara BiH ubrzavanje procesa evropskih integracija, ekonomske reforme, vladavina prava koja uključuje i aktivnu borbu protiv svih oblika ekstremizma, kriminala i korupcije.

"Naš osnovni cilj je provođenje reformi s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i povećanja konkurentnosti i tehnološkog nivoa naše ekonomije", rekao je Zvizdić. 

On je naveo da je svjestan slabosti da BiH ima visoku stopu nezaposlenosti, da realna stopa rasta BDP-a nija onakva kakva bi trebalo da bude, da je nezadovoljavajući nivo pokrivenosti uvoza izvozom i da je spoljnotrgovinski deficit u prošloj godini iznosio 7,5 milijardi KM.

Zvizdić je istakao da, osim realnog porasta u 2014. godini, još nema dovoljno direktnih stranih investicija, ali da postoje brojne činjenice na kojima zasniva optimizam da se ekonomija BiH može vratiti na trasu održivog rasta i socijalne pravednosti.

Kao prednosti BiH, Zvizdić je naveo povoljan geostrateški položaj, kvalitetne prirodne resurse, edukovanu radnu snaga, razvijen bankarski sektor i stabilan kurs, te mogućnost razvoja poreduzetništva kroz mala i srednja preduzeća, kao i atraktivne projekte u sektoru energetike, šumarstva, drvne i metalske industrije.

On je ukazao i na vrlo ozbiljne poljoprivredne kapacitete za proizvodnju zdrave hrane, kao i velike potencijale u sektoru turizma. 

Ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je na otvaranju konferencije u Mostaru da je neophodno regionalno umrežavanja firmi, jer su tržišta zemalja u okruženju pojedinačno mala. 

"Privreda je delegirana ne samo da gradi mostove već i da ih simbolički stvara kroz sve tešnje povezivanje naročito na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Sertić i dodao da je ideja regionalnog povezivanja i jačanja privatnog sektora jedan od imperativa Vlade Srbije.

On je pozvao privrednike da aktivno učestvuju u društvenom i političkom životu da bi njihovi interesi bili vidljivi, a zahtjevi ispunjeni. "Udružujte se kroz asocijacije, radite zajedno i širite posao", rekao je Sertić.

Na skupu je bilo riječi o barijerama u međusobnom poslovanju u regionu i značaju političke stabilnosti kao uslovu ekonomskog prosperiteta.

Skupu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije