Pozornica

Tvrđava otvara književne susrete

M.LJ.Š.

SARAJEVO Izvedbom predstave "Tvrđava", ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, koju je prema istoimenom djelu Meše Selimovića režirao Sulejman Kupusović, večeras u Tuzli počinju 6. međunarodni književni susreti "Cum Grano Salis".

Predstava će biti izvedena u Bosanskom kulturnom centru, a prije svečanog otvorenja planirana je postavka izložbe o životu i djelu Meše Selimovića, jednog od najznačajnijih književnih stvaralaca u BiH i regionu.

Na ovoj književnoj manifestaciji okupit će se veliki broj književnih stvaralaca i kritičara iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji će sudjelovati na okruglom stolu posvećenom Meši Selimoviću i njegovom djelu `Derviš i smrt`.

Najznačajniji događaj ove književne manifestacije je dodjela nagrade `Meša Selimović` za najbolji roman objavljen u 2005. godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U najužoj konkurenciji za nagradu je pet romana književnika: Sonja Domazet, Viktor Ivančić, Nedžad Ibrišimović, Dževad Karahasan i Slobodan Novak. Nagrada `Meša Selimović` bit će dodijeljena u subotu navečer u Narodnom pozorištu Tuzla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije