BiH

Slaviša Krunić: Očekujemo ponude veće od 400 miliona evra

Slaviša Krunić: Očekujemo ponude veće od 400 miliona evra
Slaviša Krunić: Očekujemo ponude veće od 400 miliona evra
R. Šegrt

Generalni direktor "Telekoma Srpske" Slaviša Krunić kaže da ne voli da prognozira za koliko bi para moglo biti prodato najuspješnije preduzeće u RS, ističući da broj i imena kompanija koje su se prijavila na tender garantuju da će cijena biti znatno viša od minimalnih 400 miliona evra.

Krunić smatra da ne treba privatizaciju sa ekonomskog premještati na političko polje, jer bi to moglo imati nesagledive negativne posljedice za dalja ulaganja u BiH

NN: Koliko je bitno što `Telekom Srpske` ide prvi u privatizaciju?

KRUNIĆ: Veoma je značajno što mi idemo prvi u privatizaciju. To je jedan od razloga zašto pokušavaju da zaustave privatizaciju, mada u posljednjim izjavama političara i rukovodstva telekoma iz FBiH kažu da na njih dolazak neke svjetske kompanije neće uticati.

NN: Ipak pokušavaju da stopiraju privatizaciju?

KRUNIĆ: Privatizacija `Telekoma Srpske` je proces koji se odvija već šest godina i za sve to vrijeme je bio transparentan. Naširoko se pisalo o pretprivatizacionom kreditu EBRD-a, izboru finansijskog savjetnika, u proces su uključeni svjetska i evropska banka, za savjetnika je izabrana ugledna austrijska firma. Sve je to bilo javno kao i sve odluke Vlade i Skupštine RS. Ako neko nije vjerovao da ćemo mi raspisati tender za prodaju ja im stvarno ne mogu pomoći.

NN: Da li inicijative za stopiranje privatizacije mogu uticati na cijenu `Telekoma Srpske`?

KRUNIĆ: Nadam se da prenošenje pitanja privatizacije `Telekoma` sa ekonomskog na političko polje neće uticati na njegovu cijenu. Ubijeđen sam da je ovo što je uradila Vlada RS ispravno. Da bi se poništio proces mora se dokazati da to nije ispravno, a ja sam ubijeđen da nijedan propust nije napravljen. Dokaz za to je spisak renomiranih firmi koje su se prijavile za kupovinu. Da nisu prepoznale ozbiljnost, da nije vođen transparentan proces, danas bi `Telekom` kupovale firme `tašna-mašna`.

NN: Šta će se desiti ako Ustavni sud stopira privatizaciju?

KRUNIĆ: Ukoliko Ustavni sud BiH stopira privatizaciju to će imati nesagledive posljedice za bilo kakva dalja ulaganja i sve strane investicije koje se spremaju da dođu u BiH. Svi političari i predstavnici institucija se kunu da su neophodna strana ulaganja, te ako Ustavni sud stvarno tako odluči to će biti strašna stvar i poruka investitorima da zaobilaze BiH. Iako nemam namjeru da prenosim ekonomiju u domen politike, očekujem da će parlament FBiH koji je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti pokazati jednu dosljednost i zatražiti od Ustavnog suda da se preispita i privatizacija kapitala u HT Mostar.

NN: Koje su kompanije otkupile tendersku dokumentaciju za kupovinu `Telekoma Srpske`?

KRUNIĆ: Iz agencije za privatizaciju sam obaviješten da su to do sada učinili `Mađar telekom`, `Novator` sa Islanda, `Planet skaj` sa Kipra, `Sistema telekom` iz Rusije, `Telekom Srbija`, `Telekom Austrija`, i `Telenor` iz Norveške. Od ovih firmi jedino je `Novator` investicioni fond koji će zbog uslova tendera morati ići s jednim telekom operatorom. Prema nekim mojim saznanjima, oni će najvjerovatnije nastupiti s finskom `Elisa korporacijom` .

NN: Da li mislite da je neka od ovih kompanija spremna da plati više od 400 miliona evra za 65 odsto državnog kapitala u `Telekomu Srpske`?

KRUNIĆ: Ovakav spisak potencijalnih kupaca i zainteresovanost garantuju visoku cijenu. S ove se liste niko nije prijavio samo da bi se javio.

NN: Kad očekujete da bi prve kompanije mogle da se detaljnije upoznaju s `Telekomom Srpske`?

KRUNIĆ: Zainteresovane kompanije će već od ponedjeljka početi da obilaze `Telekom Srpske`, tako da će se već tada vidjeti ko je najzainteresovaniji.

NN: Kakvo je Vaše mišljenje o kompanijama koje su se prijavile?

KRUNIĆ: `Telekom Srbija` je najveći telekom u okruženju, što ukazuje da se radi o ozbiljnoj firmi. `Telekom Austrija` jedan je od tehnoloških lidera u razvoju telekomunikacije i u svojoj ponudi ima veliki broj usluga. `Telenor` je skandinavska kompanija s više od 85 miliona korisnika i prema svim podacima jedan od najuspješnijih operatera svijeta. Finska `Elisa` je najstariji telekom u Evropi, koji je s radom počeo samo nekoliko godina od izuma telefona. `Sistema telekom` iz Rusije ima 65 miliona korisnika i svakako će nastojati da prvi put osvoji i neko tržište iza granica bivšeg SSSR. Takođe ne treba zaboraviti da su i ostale kompanije ozbiljne i da će sigurno pokušati da se pozicioniraju u BiH.

NN: Kako objašnjavate stalni rast cijena akcija `Telekoma`?

KRUNIĆ: Ozbiljnim kupcima je signalizirana namjera da je Vlada odlučna da proda `Telekom Srpske`. Razlog za svakodnevni rast cijena akcija je raspisani tender, ali i dobro poslovanje `Telekoma`. Mi stalno povećavamo broj korisnika i držimo cijene na istom nivou.

NN: Koliko je danas razvijen `Telekom Srpske`?

KRUNIĆ: Mobilna mreža `Mobi'sa` je najkvalitetnija u BiH i to je lako provjeriti. Imamo licencu za rad na teritoriji čitave BiH i imamo pokrivenost stanovništva na nivou cijele države od 94 odsto.

NN: Da li će promjena imena `Telekom Srpska` imati bolji prolaz na tržištu Federacije?

KRUNIĆ: Onog trenutka kad se naziv `Telekoma Srpske` promijeni u ime neke velike svjetske kompanije sigurno će imati dobar prolaz na tržištu u Federaciji. U narednom periodu očekujem i ukidanje nacionalnog rominga, a takođe se može očekivati da se ukine i jedinstveni porez za nošenje dobara, jer mi zbog toga radimo u uslovima nelojalne konkurencije, pošto takva globa u Federaciji ne postoji. Sve će to doprinijeti da `Telekom`, čije će sjedište biti u Banjoj Luci, bude najveći u BiH.

NN: Da li ima viška zaposlenih i kakva će biti njihova sudbina kad dođe novi vlasnik?

KRUNIĆ: Mislim da ima viška radnika. Mada kroz reorganizaciju može doći do otvaranja novih poslovnih i prodajnih centara, te je moguće da će doći do reorganizacije s istim brojem radnika. Ipak, to će sve zavisiti od buduće poslovne politike novog vlasnika. U svakom slučaju, radnike koji ostanu bez posla štitiće kvalitetan kolektivni ugovor, koji je usaglašen sa Sindikatom i na kvalitetan način štiti prava radnika. Kolike će otpremnine tačno biti zavisi od mnogo faktora, ali pošto je način njihovog obračuna prihvatio Sindikat bez ikakvih pritisaka, može se očekivati da će njima biti zadovoljni i radnici.

Dobit u prvih šest mjeseci 41,2 miliona KM

`Telekom Srpske` je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario dobit od 41.248.842 KM, izjavio je juče generalni direktor tog preduzeća Slaviša Krunić.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da uspjeh

`Telekoma` ilustruju i pokazatelji o broju korisnika i to 348.622 pretplatnika u fiksnoj telefoniji, 585.202 korisnika mobilne telefonije i 25.191 `Teol interneta`.

Prema njegovim riječima, `Telekom Srpske` je po osnovu PDV-a od 1. januara do 30. juna ove godine uplatio 23.750.491 KM, a po osnovu poreza na nošenje dobara u istom periodu 7.715.091 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije