Tržište

Akcije u porastu, Grčka traži podršku

Akcije u porastu, Grčka traži podršku
Akcije u porastu, Grčka traži podršku

LONDON/NJUJORK - Vodeći evropski berzanski indeksi su danas porasli, nakon što je nova grčka vlada zatražila podršku za nove pregovore o programu pomoći vrijednom 240 milijardi evra, uprkos protivljenju Njemačke takvom planu.

Akcije atinske berze su porasle 4,6 odsto, nakon što se grčki ministar finansija Janis Varufakis sastao sa britanskim kolegom Džordžom Ozbornom u Londonu, prenosi agencija Frans pres.

Američki predsjednik Barak Obama upozorio je danas da Grčka neće postići ekonomski oporavak sve dok vlasti u vrijeme krize budu pod pritiskom da sprovode restriktivne mjere štednje.

"Ne možete uporno pritiskati zemlje koje prolaze kroz privrednu depresiju. U nekom trenutku mora da se donese ekonomska strategija koja bi omogućila da oni otplate svoje dugove i eliminištu dio budžetskog deficita", rekao je američki predsjednik na pitanje novinara o rješenjima za Grčku.

Londonski indeks FTSE 100 napredovao je 0,49 odsto na 6.6782,55 poena, frankfurtski DAKS 30 1,25 odsto na rekordnih 10.828,01 poen, a pariski CAC 40 0,51 odsto na 4.627,67 poena. Evro je ojačao na 1,1334 sa 1,1284 dolara, koliko je vredio u petak u Njujorku.

U Aziji je šangajski indeks pao nakon vijesti o usporavanju kineske prerađivačke aktivnosti u januaru.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije