Tržište

Američki radnici tužili Monsanto zbog izazivanja raka

Američki radnici tužili Monsanto zbog izazivanja raka
Američki radnici tužili Monsanto zbog izazivanja raka

VAŠINGTON - Američki farmer i radnica u prodaji poljoprivrednih proizvoda podnijeli su tužbu protiv kompanije “Monsanto” u kojoj tvrde da su dobili rak zbog korištenja herbicida Roundup i da je biotehnološka korporacija namjerno zavaravala javnost i regulatore o opasnosti proizvoda, javlja Reuters.

Tužbe stižu šest mjeseci nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da jedan od aktivnih sastojaka spornog herbicida, glifosat, "vjerojatno izaziva rak" u ljudi.

Jedna od tužbi, zaprimljena 22. septembra u okružnom sudu u Los Anđelesu, imenuje tužitelja kao 58-godišnjeg Enrikea Rubija koji je kroz godine radio na farmama u Teksasu, Kaliforniji i Oregonu na nasadima povrća.

Jedna od njegovih uloga je bilo prskanje polja Roundupom i pesticidima prije nego što je Rubiju u 1995. godine otkriven rak kostiju.

Odvojena tužba sa sličnim tvrdnjama je zaprimljena istog dana u federalnom sudu u Nju Jorku.

Tužilac je 64-godišnja Džudi Ficdžerald koja tvrdi da je Roundupu bila izložena u 1990-im godinama kad je radila kao asistentkinja u tvrtki za prodaju poljoprivrednih proizvoda. Ficdžerald je 2012. godine oboljela od leukemije.

Očekuje se na stotine tužbi

Advokat Robin Grinvald, koja zastupa Rubija, rekla je u utorak da očekuje još sličnih tužbi jer je Roundup jedan od najkorištenijih herbicida na svijetu, a klasifikacija o njegovoj kancerogenosti WHO-a daje dodatnu težinu dugotrajnoj zabrinutosti oko štetnosti hemikalije.

"Ja vjerujem da će tokom vremena biti na stotine tužbi," rekla je.

Portparol Monsanta Carla Lord kaže da su tvrdnje u tužbama neutemeljene i da je glifosat siguran za upotrebu ako se koristi prema upustvima.

"Decenija iskustva s poljoprivredom i regulatornim revizijama i korištenje najšire svjetske baze o zdravlju ikad izrađene o jednom poljoprivrednom proizvodu u suprotnosti su  tvrdnjama u tužbama koje ćemo mi žustro osporavati".

U tužbama se između ostalog navodi da je Roundup "defektivan" i "nerazumno opasan" proizvod za potrošače i da je Monsantno s time upoznat.

Advokati tvrde i da je tvrtka izvršila pritisak na američku Agenciju za zaštitu okoline kako bi osigurala da se klasifikacija glifosata od "potencijalno kancerogenog za ljude" preinači u "dokaze o nekancerogenosti po ljude".

Znanstvenici WHO su za svoju ocjenu o kancerogenosti konsultovali nekoliko studija koje utvrđuju vezu između raka i glifosata, ali Monsanto tvrdi da su podaci netačni.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije