Tržište

Austrijska industrija sve više traži strane stručnjake

Austrijska industrija sve više traži strane stručnjake
Austrijska industrija sve više traži strane stručnjake

BEČ - Godinu dana nakon otvaranja austrijskog tržišta rada za nove članice EU kao i devet mjeseci od uvođenja "Crveno bijelo crvene karte" i novih kriterijuma i olakšica za kvalifikovanu radnu snagu, industrija alpske republike traži ofanzivnije mjere privlačenja kvalifikovane radne snage u zemlju.

Godinu dana je prošlo i od otvaranja tržišta rada u Austriji za građane država koje su 2004. godine pristupile Uniji. Ovu mogućnost je iskoristilo 26.000 osoba odnosno manje od jednog procenta zaposlenih.

Generalni sekretar Udruženja industrijalaca Kristof Nojmajer je rekao da su izostale horde pridošlica iz istočno evropskih zemalja," koji bi uzeli radna mjesta Austrijancima". On je podsjetio da je upravo to sugerisano od strane opozicionih političara i predstavnika radnika prije godinu dana.

Nojmajer je ukazao da se isti bilans povlači i kada je riječ o Crveno bijelo crvenoj karti uvedenoj od jula 2011. godine za državljane takozvanih trećih zemalja.

On je podvukao da je tama deficita radne snage još aktuelna ocijenivši "da Austrija treba da slijedi ofanzivnu polititku privlačenja radne snage kako bi u Austriju došle osobe koje su potrebne našim preduzećima".

U skladu sa tim u ministarstvu unutrašnjih poslova se razvija takozvani "Paket dobrodošlice" ("Welcome Package"), kojim novim pridošlicama treba da se pruže informacije i pomoć pri pronalaženju obdaništa, mjesta u školama kao i ophođenju sa vlastima.

Prema oficijalnim podacima za devet mjeseci od uvođenja "Crveno bijele crvene karte" pozitivno je riješeno 1.184 zahtjeva, dok je odbijeno njih 287.

Među pozitivno riješenim zahtjevima našlo se 302 menadžera, 225 informatičara, 152 sportista, zatim ostalih tehničara 142.

Na prvih šest mjesta zemalja porijekla iz kojih su došle ove nove pridošlice nalazi se isključivo istočno evropske zemlje, uz izuzetak SAD koje su se našle na trećem mjestu sa 120 osoba koje su došle u Austriju. Iz jugoistočne ili istočne Evrope uključujući i Rusiju, došlo je 508 osoba.

Iz Turske je pristiglo samo 48 osoba, što je manje od brojke onih koji su došli iz Indije, Kanade ili Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije