Tržište

BH-Gas: Putin upozorio na moguće obustave isporuke gasa

BH-Gas: Putin upozorio na moguće obustave isporuke gasa
BH-Gas: Putin upozorio na moguće obustave isporuke gasa

SARAJEVO - Kompanija BH-Gas danas je saopštila da raspolaže informacijom da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, putem ambasade u Bosni i Hercegovini, uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem skreće pažnju da aktuelne tenzije u rusko-ukrajinskim odnosima mogu rezultirati obustavom isporuke gasa koja se odvija preko Ukrajine, a time bi bila obustavljena isporuka i BiH.

Iako na adresu BH-Gasa nije službeno stiglo obavještenje, iz te kompanije naglašavaju da imaju odličnu saradnju s ruskom kompanijom Gazprom Export, što potvrđuje i posljednji ugovor kojim su dogovorili isporuku gasa za 2014. godinu.

Navode da će, u slučaju obustave dogovorene isporuke gasa, odmah aktivirati saradnju s kompanijom EON Rurhrgas iz Njemačke kroz već ranije potpisani Okvirni sporazum, a s kojom su uspješno sarađivali i tokom "gasne krize" 2009./10. godine.

- Naša poslovna misija je omogućavanje isporuke gasa iz različitih izvora, a kontinuirano radimo na projektu uključivanja na Jadransko-jonski gasovod, koji predstavlja nastavak Trans-jadranskog gasovoda koji polazi iz Azerbejdžana - saopšteno je iz BH-Gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije