Tržište

Bankari najavljuju borbu za franak

Bankari najavljuju borbu za franak
Bankari najavljuju borbu za franak

ZAGREB - Savez banaka Hrvatske smatra da je zakonsko rješenje u ovoj zemlji - fiksiranje kursa švajcarskog franka, nezakonita i socijalno neodgovorna mjera, te najavljuje da će se protiv nezakonitih rješenja vjerovatno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima.

U bankarskom savezu Hrvatske smatraju da se danas prihvaćenom dopunom Zakon o potrošačkom kreditiranju krši Ustav, te su banke nedvosmisleno ustavno ovlaštene da traže naknadu štete na teret Hrvatske. 

"Ako bi do toga došlo Vlada Hrvatske bi naknadu štete mogla osigurati jedino iz državnog budžeta, dakle na teret svih poreskih obveznika", poručuju bankari u saopštenju.

Bankarski savez smatra da dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se kurs švajcarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najduže godinu dana za sve korisnike kredita u ovoj valuti, nije samo nezakonita, već i socijalno neodgovorna mjera.

Bankari podsjećaju da je u ovom zakonu prije dopune kamatna stopa bila umanjena samo korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima s promjenljivom kamatnom stopom, što je, kako navode, mogla biti socijalna motivacija izuzetne zakonske intervencije u privatne ugovorne odnose, jer nisu svi ovim kreditima rješavali samo osnovna životna, odnosno stambena pitanja.

Oni napominju da su među onima koji kroz fiksirani kurs bitno ispod tržišnog dobijaju velike olakšice i brojni korisnici kredita koji su se na deviznom tržištu zadužili bez ikakve valutne klauzule ili su investirali u luksuzne proizvode ili se zaduživali kao privatni investitori na tržištu nekretnina, kao i oni koji nisu bili paralelno izloženi i valutnom i kamatnom riziku.

Bankari izražavaju "iskrenu nadu da će barem trajno rješenje biti socijalno odgovorno i sporazumno, kao što je moglo biti i ovo", te najavljuju da će se protiv nezakonitih rješenja vjerovatno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Hrvatska je danas izmijenila Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se kurs švajcarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najduže godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman po kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, nezavisno od iznosa i vrste zaduženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije