Tržište

Blage kazne podstiču "divlju" izgradnju

Blage kazne podstiču "divlju" izgradnju
Blage kazne podstiču "divlju" izgradnju

SARAJEVO - Bespravna gradnja "cvjeta" zadnjih godina u Kantonu Sarajevo, a lokalne vlasti, iako su registrovale sve bespravne građevine, ne čine mnogo na sprečavanju i kažnjavanju onih koji krše zakon.

Na području četiri gradske općine samo u proteklih osam mjeseci bespravno je izgrađeno ili se gradi više stotina objekata.

Željko Varunek, iz općine Centar, kaže da bi općini trebala tri budžeta da sruši sve nelegalno izgrađene objekte na svom području.

On tvrdi da, kada bi zakon rigoroznije kažnjavao tajkune, onda bi i "mali čovjek" prezao da počne bespravnu gradnju.

"Na primjer, u Nahorevskoj ulici je bivši dekan Pravnog fakulteta Fuad Saltaga bespravno izgradio zgradu s pet spratova i liftom. Krivično je gonjen i platio kaznu od 500 KM. On uredno izdaje stanove u toj zgradi i uživa. Drugi primjer je svjež, a riječ je opet o Nahorevskoj i o investitoru Bedri Hasanaviću koji gradi bespravno i time ugrožava i građane. Eto, takav je zakon", objašnjava Varunek.

Iz Službe za inspekcijske poslove Centra kažu da je građevinska inspekcija od januara do augusta dobila 83 prijave protiv bespravnih graditelja.

"Od toga 34 prijave su poslane za gradnju stambeno-poslovnih objekata, pet za poslovno-proizvodne objekte, 44 za pomoćne i ostale objekte. Za većinu je inspekcija okončala upravni postupak nakon čega slijedi stavljanje na listu za uklanjanje. Komunalno preduzeće 'Rad' ima ugovor sa općinom za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, a troškovi rušenja idu na teret investitora", dodao je Varunek.

Općina Stari grad prednjači u problemu "divlje" izgradnje. Njena služba za urbanizam registrirala je 1.260 bespravnih objekata za koje su napravljeni zapisnici, rješenja o rušenju i doneseni zaključci.

Iz Službe za inspekcijske poslove Starog grada kažu da je nelegalnih objekata najviše u padinskim naseljima, kao što su Sedrenik i Gazijin Han.

"U ovoj sezoni je zakazano 25 lokacija za prinudno izvršenje. Sedam je izvršeno tokom juna i jula, deset je zakazano u septembru, a ostatak u oktobru i novembru", kažu u Službi za inspekcijske poslove općine Stari grad i ističu da protiv nelegalnih graditetalja redovno preduzimaju zakonom predviđene mjere.

Na području općine Novi grad u prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 119 bespravno sagrađenih objekata, a srušena 33. U općini Novi grad kažu da je nakon rata mnogo ljudi izgradilo kuće bez dozvola zbog čega općina, a najviše građani, imaju probleme s klizištima, kanalizacionom mrežom, ali i vodosnabdijevanjem.

Belma Ključo, pomoćnik načelnika za urbanizam u Novom Sarajevu, ističe da na njihovom području ima 750 nelegalizovanih objekata.

"O broju bespravnih objekata i onih za koje su izdati nalozi za rušenje moraćete kontaktirati općinsku inspekciju", kazala je Ključo, dok odgovor iz ove inspekcije nismo dobili.

Zakon

Prema informacijama iz sarajevskih općina, za bespravnu gradnju predviđene su kazne za pravna lica od tri mjeseca do godinu, a za fizička lica u trajanju od tri do šest mjeseci.

Osim zatvorskih kazni zakonom su za nelegalne graditelje predviđene i novčane kazne. Za pravna lica one se kreću od 5.000 do 10.000 KM, a za fizička lica od 500 do 1.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije