Tržište

"Boksit" obezbjeđuje egzistenciju istočnog dijela RS

"Boksit" obezbjeđuje egzistenciju istočnog dijela RS
"Boksit" obezbjeđuje egzistenciju istočnog dijela RS

MILIĆI - Kompanija "Boksit" iz Milića, zajedno sa zvorničkom "Aluminom", najveći je i najsolventniji privredni kolektiv regije Birač, odnosno istočnog dijela Republike Srpske, ističu iz Omladinskog savjeta Milića povodom pokušaja "raznih portala i samoproglašenih novinara da se, ne birajući sredstva, nanese šteta ugledu, a time i poslovanju Kompanije 'Boksit".

Omladinski savjet opštine Milići u saopštenju podsjeća da je "Boksit", koji uspješno posluje 55 godina, dao nemjerljiv doprinos da se regija Birač od nekada najzaostalijeg dijela Srpske razvije u njen najprosperitetniji dio.

"Više od 80 odsto sveukupnih dobara u oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture i putne infrastrukture u Milićima, a više od 50 odsto u Vlasenici, kao i u okruženju, stvorio je `Boksit", navode mladi.

Oni podsjećaju da su Milići nekada bili seoska sredina sa desetak kuća, a danas savremeno i urbano mjesto, a cijela opština Milići sa sveukupnom infrastrukturom izgrađenom i stvorenom zahvaljujući "Boksitu" spada u red razvijenih opština.

"Ne možemo dozvoliti da se Kompanija koja zapošljava mlade i obezbjeđuje nam egzistenciju blati na bilo koji način", ističu u Omladinskom savjetu.

Oni posebno napominju da Kompanija "Boksit", koja danas zapošljava više od 600 radnika, pod rukovodstvom Rajka Dukića daje doprinos omladinskom organizovanju, zapošljavanju, mobilnošću, obrazovanju i sveukupnoj afirmaciji mladih Milića i okoline.

"Mnogi od njih, nakon sticanja neophodnog visokoškolskog zvanja, zahvaljujući upravo Dukiću, nisu sa svojim diplomama završili u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, već u `Boksitovim` kancelarijama i radionicama. Dukićevim angažmanom ne samo da je nastala i izrasla opština Milići, već je stvorena baza šampiona Republike Srpske u fudbalu, šahu, kuglanju i ženskom rukometu, te izgrađena sportska infrastruktura za potrebe rekreacije mladih, kao što su teniski, košarkaški, fudbalski, rukometni i odbojkaški tereni, fitnes centar, otvoreni bazeni i multifunkcionalna sportska dvorana kapaciteta 1.250 mjesta", navode mladi Milića.

Omladinski savjet opštine Milići još jednom izražava zabrinutost zbog "ograničene slobode izražavanja na određenim portalima /RTVBN/, gdje u komentarima administrator portala samo odobrava neistine u namjeri da se stvori slika da su Milići, pa i Zvornik, mjesta lopova i kriminalaca, a ne radnog naroda i uspješnih privrednih kolektiva".

"U skladu sa ovim, Omladinski savjet Milići sa svim svojim organizacijama članicama i upravljačkim strukturama javno pruža punu i bezrezervnu podršku Kompaniji `Boksit` i njenom menadžmentu sa predsjednikom Kompanije na čelu, da i u periodu koji je pred nama nastave sa produktivnom privrednom aktivnošću, obezbjeđujući, zajedno sa Kompanijom `Alumina`, egzistenciju za više od 2.000 porodica regije", navodi se u saoštenju Omladinskog savjeta opštine Milići.

Mladi Milića pozivaju sve političke subjekte, a posebno opoziciju, da ne vode medijsku hajku niti u predizborne i političke svrhe zloupotrebljavaju aktuelnu situaciju u Fabrici glinice "Birač", već da "zasuču rukave i pomognu u stabilizaciji poslovanja milićkog i zvorničkog kolektiva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije