Tržište

Bosanac daje tri plate za kvadrat stana, Hrvat dvije, a Srbijanac čak pet

Bosanac daje tri plate za kvadrat stana, Hrvat dvije, a Srbijanac čak pet
Bosanac daje tri plate za kvadrat stana, Hrvat dvije, a Srbijanac čak pet

Posljednjih nekoliko godina, u odnosu na zemlje u regionu, kriza je procentualno najviše oborila cijene nekretnina u Srbiji.

Pad od čak 40 odsto, međutim, Beograd nije skinuo sa vrha liste najskupljih gradova.

Beograd je i dalje apsolutni lider po cijeni kvadrata u odnosu na glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije. Tako je, recimo, prosječna cijena kvadrata u centru Beograda od 1.500 do 1.700 evra, dok je u Zagrebu na sličnim lokacijama ona od 1.400 do 1.600 evra. Na osnovu ovih podataka reklo bi se da razlika i nije velika. Kada se, međutim, uporede primanja u Srbiji i u Hrvatskoj, slika je značajno drugačija.

Zagrepčanin, naime, za jedan kvadrat od 1.500 evra treba da radi dva mjeseca, a Beograđanin nešto više od četiri. Ovakvu računicu nema potrebe izvoditi, jer u poređenju sa Podgoricom, Sarajevom ili Skopljem u tim gradovima cijena kvadrata niža je i do 500 evra nego u Beogradu. Za jedan kvadrat u Sarajevu stanovnik BiH bi trebalo da radi tri mjeseca.

U Skoplju bi za isti taj kvadrat novac mogao da se sakupi za tri mjeseca, u Podgorici za dva, a u Skoplju za nešto manje od tri. U regionu, kako tvrde tamošnji agenti za nekretnine, treba očekivati dalji pad cijene. A razlozi su savim jasni - veća je ponuda od potražnje uz koje ide i loša ekonomska situacija. Kod nas je situacija u jednom dijelu slična, a u drugom potpuno različita.

"Kupaca je sve manje, a i izgradnja je stala. I zato smo najskuplji, jer se kod nas malo gradi. A to što se radilo gradila je država, a reč je o skupim stanovima imajući u vidu njihovu lokaciju. Pravi primer je naselje Stepa Stepanović na Voždovcu", objašnjava za 24 sata.rs Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine "Legat". On ne vjeruje da na tržištu nekretnina u Srbiji u narednom periodu može da dođe do bitnih promjena.

"I ono što mogu sigurno da kažem je da u sledećih šest meseci sigurno neće padati cene nekretnina jer je ponuda jako loša. Do promene bi došlo jedino ukoliko bi u Beograd ušlo pet milijardi stambenih investicija, a to je potpuno nerealno", objašnjava Malinović.

Cijene nekretnina u regionu i prosječne zarade

BiH - Sarajevo

Prosječna cijena kvadrata: 1.300 evra

Prosječna plata: 423 evra

Hrvatska - Zagreb

Prosječna cijena kvadrata: 1.400 evra

Prosječna plata: 720 evra

Srbija - Beograd

Prosečna cijena kvadrata: 1.500 evra

Prosječna plata: 350 evra

Makedonija - Skoplje

Prosječna cijena kvadrata: 1.000 evra

Prosječna plata: 355 evra

Crna Gora - Podgorica

Prosječna cijena kvadrata: 1.050 evra

Prosječna plata: 482 evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije