Tržište

Bratušek za privremeno zaustavljanje privatizacije u Sloveniji

 Bratušek za privremeno zaustavljanje privatizacije u Sloveniji
Bratušek za privremeno zaustavljanje privatizacije u Sloveniji

LJUBLJANA - Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek predložila je u četvrtak na redovitoj sjednici vlade da se postupci privatizacije državnih poduzeća privremeno obustave.

 Nakon što je koncern Agrokor preuzeo većinski udio u Mercatoru u toku su natječaji vezani za prodaju Telekoma Slovenije i Aerodroma Ljubljana, za koje postoji više potencijalnih strateških investitora.

Bratušek je predložila da se svi postupci privatizacije privremeno zaustave te da o njima odlučuje nova vlada koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora 13. jula.

 U svojoj poruci preko Twittera Bratušek je navela kako će zahtijevati da Slovenski državni holding (SDH), fond koji upravlja državnim portfeljem imovine, odmah sazove skupštinu Nove Ljubljanske banke (NLB) kako bi se popunio njen nadzorni odbor nakon što je njegov prijašnji predsjednik France Arhar dao ostavku. NLB kao najveća slovenska banka u državnom vlasništvu nije na spisku 15 firmi i banaka koje se prodaju, ali se strateški investitor traži za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), drugu najveću banku.

 Pitanje privatizacije državnih firmi postalo je jednom od središnjih tema kampanje pred izbore koji se održavaju kroz manje od dve sedmice, a nekoliko se stranaka zauzima za reviziju sadašnje politike privatizacije i izradu nove strategije.

 Slovenski parlament i vlada lani su donijeli odluku o prodaji 15 preduzeća i banaka u državnom vlasništvu. Do sada su prodane samo dvije firme, a predstoji prodaja investitorima najzanimljivijih firmi kao što su Telekom Slovenije i Aerodrom Ljubljana. Ove sedmice završava i prikupljanje obvezujućih ponuda za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), za koju bi po navodima medija moglo biti zainteresovano više investitora.

 Više političkih stranaka u kampanji koja je u toku zauzelo se za zaustavljanje privatizacije i izradu nove strategije. Protiv prodaje državne imovine najrezolutnije su se izjasnili Socijalni demokrati (SD), ali i Stranka Mire Cerara (SMC), kojoj ankete najavljuju najveći broj mandata u novom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije