Tržište

Konkursi završeni, nema ko da otvori koverte

 Konkursi završeni, nema ko da otvori koverte
Konkursi završeni, nema ko da otvori koverte

SARAJEVO - Iako su pojedini konkursi za izbor direktora i zamjenika direktora agencija na nivou BiH raspisani prije više od dva mjeseca, imenovanja na te funkcije mogu se očekivati tek sljedeće godine, jer Savjet ministara BiH još nije imenovao nijednu komisiju koja zajedno s Agencijom za državnu službu BiH treba da otvori koverte, sprovede testiranja i intervjue prijavljenih kandidata.

"Za Direkciju za evropske integracije zahtjev za imenovanje članova komisije poslali smo prije više od 20 dana i još Savjet ministara BiH nije imenovao nikoga. Vjerovatno čekaju da se malo skupi tih zahtjeva, jer u međuvremenu smo poslali još neke", rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Što se tiče samih konkursa koji su raspisivani uglavnom početkom avgusta, rokovi za prijavu istekli su krajem tog mjeseca ili početkom septembra. Procedura je takva da sada na zahtjev Agencije za državnu službu Savjet ministara BiH treba da imenujei svoje članove komisije, a nakon što se kompletira ta komisija slijedi otvaranje pristiglih koverata, zatim pismeno testiranje prijavljenih kandidata, usmeni intervjui i tek nakon toga prijedlozi za imenovanje.

"Dosad nije bilo toliku puno raspisanih konkursa, a u ovom trenutku oko 15 ih je završeno. Takva situacija bila je otprilike 2010. godine", rekao je Akšamija.

U Savjetu ministara BiH juče su nam samo rekli da na današnjoj sjednici neće biti imenovanja komisije, ali da je na dnevnom redu zaključak za izuzeće Akšamije koji se prijavio na konkurs za još jedan mandat, odnosno za funkciju direktora Agencije za državnu službu.

Pored Agencije za državnu službu, rok za prijave na konkurs za izbor direktora istekao je i za Agenciju za sigurnost hrane, Direkciju za evropske integracije, Agenciju za statistiku, Agenciju za promociju stranih investicija, Institut za akreditovanje, Agenciju za nadzor nad tržištem itd.

Kako nezvanično saznajemo, jedan od glavnih razloga zbog čega Savjet ministara BiH još ne imenuje svoje članove u komisiju je taj što su koalicioni partneri dosad uspjeli samo da se dogovore o podjeli agencija i direkcija po nacionalnom ključu, ali unutar saveza još nema dogovora kome šta treba da pripadne.

Načelan dogovor je da Savezu za promjene pripadnu Direkcija za evropske integracije, Agencija za promociju stranih investicija i Agencija za državnu službu, u koju će sjesti kadrovi SDS-a, dok će njihovom koalicionom partneru PDP-u pripasti Agencija za nadzor nad tržištem i to je što se tiče trenutno završenih konkursa. Agencija za sigurnost hrane pripašće SDA, dok će Agenciju za statistiku po svemu sudeći voditi kadar HDZ BiH.

Ono što niko ne zna, pa ni u Agenciji za državnu službu ni u Savjetu ministara BiH jeste kako će riješena kadrovska zavrzlama u agencijama u kojima je na već ranije raspisanom konkursu izabran kadar kojeg je predložila ranija vlast. Takav slučaj je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i u Regulatornoj agenciji za komunikacije, koju treba da vodi kadar SDS-a, međutim na ranije završenom konkursu to mjesto pripalo je Srđanu Rajčeviću, kojeg Savjet ministara BiH ne želi da imenuje na tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije