Tržište

Carinska unija uvozi mlijeko iz Srbije

Carinska unija uvozi mlijeko iz Srbije
Carinska unija uvozi mlijeko iz Srbije

MOSKVA - Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je danas kako je dozvolio uvoz mliječnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Bijelorusija, Kazahstan i Rusija.

Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti uklonjene, prenose RIA Novosti.

Roselkhoznadzor izražava i spremnost da stavi još dvije srpske firme sa sektora mljekarske industrije u registar organizacija i individualnih proizvođača uključenih u proizvodnju, preradu ili skladištenje proizvoda koji se isporučuju Carinskoj uniji, nakon što je tako dogovoreno sa veterinarskim službama Belorusije i Kazahstana.

Srbija je jedna od rijetkih evropskih zemalja na koje se ne odnose restrikcije ruskog uvoza hrane, uvedene nakon pooštravanja sankcija Zapada Moskvi.

Prema podacima ruske Savezne uprave carina, ova zemlja je tokom 2013. uvezla 1,15 miliona tona mliječnih proizvoda u vrijednosti 4,2 milijarde dolara. Glavni isporučioci su bili Bijelorusija, Ukrajina i neke druge evropske zemlje, među kojima i Francuska i Finska.

Rusija je 7. avgusta uvela zabranu uvoza mesa, morskih plodova, voća, povrća i mliječnih proizvoda iz SAD, EU, Norveške, Kanade i Australije u odgovor na novu rundu zapadnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije