Tržište

Centralna banka BiH: Strana ulaganja lani ipak rasla

Centralna banka BiH: Strana ulaganja lani ipak rasla
Centralna banka BiH: Strana ulaganja lani ipak rasla

SARAJEVO - Priliv direktnih stranih ulaganja u BiH prošle godine je iznosio 566,9 miliona KM, što je za skoro trećinu više u odnosu na 2010. godine kada su iznosile 430,9 miliona KM, saopštila je Centralna banka (CB) BiH.

Ta institucija, koja podatke obrađuje u skladu sa metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), time je opovrgla ranije podatke Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o lanjskom padu ino-investicija od 42,5 odsto, na 392 miliona KM, koji isključivo tretiraju vlasnički kapital.

CB BiH, pak, navodi da se u strukturi direktnih stranih ulaganja, na vlasnički kapital odnosi 389,3 miliona KM, na ostali kapital 185,1 milion KM, dok je iznos zadržanih zarada bio negativan, odnosno da je zabilježen odliv od osam miliona KM.

"Ohrabruje postepeno povećanje priliva u posljednje dvije godine, ali su oni još značajno niži nego u periodu prije početka globalne krize, te je vidljivo da efekti recesije na direktna strana ulaganja još nisu anulirani", ocjenjuju u CB BiH.

Najveći nivo ino-ulaganja je realizovan u djelatnostima vezanim za finansijsko posredovanje, u ukupnom iznosu od 162 miliona KM, od čega se značajan dio odnosi na bankarski sektor koji je lani zabilježio visoku dobit koja se posredno reflektuje na nivo zadržanih zarada.

Analitičari ukazuju da je upravo visoki profit banaka sa stranim kapitalom bio i osnovni razlog ukupnog rasta ino-ulaganja u odnosu na 2010. kada su banke zbog "čišćenja" nekvalitetnih kredita zapale u višemilionske gubitke.

Po vrijednosti slijede oblast trgovine (na veliko i posredovanje u trgovini) sa ulaganjima od 96,4 miliona KM, te kod poduzeća koja su registrovana za poslovanje sa nekretninama u iznosu od 74,3 miliona KM.

U pogledu geografskog rasporeda priliva ulaganja zabilježena je značajna promjena u odnosu na prethodnu godinu, jer je najviše ulaganja bilo iz Rusije 142,6 miliona KM, zatim, Austrije 106,2 miliona KM i Srbije 98,3 miliona KM. Istovremeno je kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, u 2011. zabilježeno smanjenje ulaganja, navode u Centralnoj banci BiH ne precizirajući o kojim se državama radi.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već je objavilo i podatke za polugodište 2012. prema kojima su ino-ulaganja u tom periodu iznosila 51,5 milion KM što je za dvije trećine manje u odnosu na nivo iz istog perioda prošle godine kada su iznosila 154,1 milion KM.

Prema podacima resornog ministarstva, najveća ulaganja u prvom polugodištu su bila od strane slovenačke kompanije za proizvodnju robe široke potrošnje "Droga Kolinska" 13,4 miliona KM, zatim, slovenačke NLB banke 10,8 miliona KM, dok su najveća povlačenja kapitala bila od austrijske Hypo Alpe Adria banke 45,5 miliona KM, te firme "Tipo" iz Odžaka od četiri miliona KM.

Polugodišnji podaci za 2012. će tek biti podložni analitičkoj obradi Centralne banke BiH čiji su izvještaji jedini relevantni za međunarodne finansijske institucije i organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije