Tržište

Cijene nafte pritiskaju visoke zalihe i monetarne mjere Kine

Cijene nafte pritiskaju visoke zalihe i monetarne mjere Kine
Cijene nafte pritiskaju visoke zalihe i monetarne mjere Kine

NJUJORK - Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u vrijeme kada trgovci procjenjuju nove monetarne stimulacije u Kini i visok nivo zaliha nafte u SAD, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 56,34 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 11 centi na 63,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Tržište nafte kreće se u dva smjera, uz stimulacije u Kini i velike zalihe u SAD", rekao je za Frans pres strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti.

Narodna banka Kine je u nedelju, drugi put u poslednja dva mjeseca, snizila stopu obavezne rezerve za banke, što će osloboditi dodatna likvidna sredstva druge najveće svjetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom.

Uprkos prošlonedeljnom izvještaju o smanjenju proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD, američke zalihe nafte veoma su visoke i to brine investitore, navodi Mekarti. Američko Ministarstvo energetike je prošle nedelje saopštilo da je proizvodnja nafte smanjena za 20.000 barela na 9,38 miliona barela dnevno u nedelji zaključno sa 10. aprilom.

Nafta je od juna prošle do januara ove godine izgubila više od 50 odsto vrijednosti u svjetlu prevelike ponude i slabe tražnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije