Tržište

Cijene povrća po ukusu domaćica

Cijene povrća po ukusu domaćica
Cijene povrća po ukusu domaćica

BANJALUKA - Domaćice u RS ove godine mogle bi da prođu mnogo bolje kad je spremanje zimnice u pitanju s obzirom na to da su cijene povrća mnogo niže nego prethodnog septembra.

Iz udruženja potrošača savjetuju da se u kupovinu krene ranije jer će do poskupljenja gotovo sigurno doći.

Na banjalučkoj novoj pijaci kilogram kupusa ovih dana plaćan je po cijeni od 0,40 do 0,50 KM, za kilogram paprike potrebno je izdvojiti od 1,30 do 1,50 KM, a za krastavce od 0,70 do 0,80 KM.

Prodavci za kilogram patlidžana traže od 0,50 do 0,60 KM, za mrkvu do 1,50 KM, a za paradajz od 1,5 do 1,6 KM po kilogramu.

Kada su ostale cijene u pitanju, krompir košta od 0,35 do 0,45 KM, a crveni luk od 0,60 do 0,70 KM po kilogramu.

Treba reći i to da pijačni barometar, u kojem se cijene s pijaca u RS unose i prate svake sedmice, pokazuje kako cijene u posljednjih mjesec dana imaju trend pada.

Banjalučanka Desa Simić, kako nam je rekla, zasad samo razgleda i provjerava cijene, a pazariće krajem mjeseca.

"Prioritet mi je bilo spremanje đaka za školu, a zimnicu ću spremati i kupovati od sljedeće plate. Povrće je mnogo jeftinije nego prošle godine, ali za skromnu platu sve je skupo", kazala je ona.

Povrće u Banjaluci ujedno je i među najjeftinijim u RS jer je, na primjer, na zelenoj pijaci u Gradišci, osim krompira i paprike, skuplji kupus, krastavac i paradajz u prosjeku za 30 odsto.

Slične cijene osim najvećeg grada RS su i u Bijeljini, a Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Semberije, smatra kako je uvoz najveći uzročnik tome.

"Prošle godine smo imali velike suše, a ove godine, i pored poplava i štete, cijene su niske jer imamo jak uvoz. Bijeljinu je preplavilo voće iz Srbije i Makedonije, koje je dobrog kvaliteta", kazao je Maletić.

Jeftino a kvalitetno povrće iz susjednih zemalja objašnjava činjenicom da njihovi poljoprivrednici, za razliku od naših, imaju puno veće podsticaje i bolje uslove za proizvodnju, pa im je jako teško biti konkurencija.

"Mi ne možemo postići taj kvalitet jer su uslovi puno povoljniji za proizvodnju. Đubrivo je, na primjer, kod njih puno jeftinije i time u startu stiču prednost što se na samom kraju odrazi i na cijenu", kazao je Maletić.

U prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača "Don" kažu kako ove cijene treba iskoristiti za kupovinu.

"Savjetujemo građanima da je bolje što prije krenuti u kupovinu i pripremu zimnice jer što više jesen bude odmicala i cijene će biti više", kazao je Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u ovom udruženju.

Prema njegovim riječima, istraživanja koja ovo udruženje sprovodi pokazuju kako prodavci više nemaju kome prodati robu jer je sve više građana koji kupuju voće i povrće na komad, a ne na kilogram.

Cijene povrća na banjalučkim pijacama  

Kupus         od 0,40 do 0,50 KM

Paprika        od 1,30 do 1,50 KM

Krastavci     od 0,70 do 0,80 KM

Patlidžan      od 0,50 do 0,60 KM

Mrkva          od jednu do 1,50 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije