Tržište

Crna Gora je od danas članica Svjetske trgovinske organizacije

Crna Gora je od danas članica Svjetske trgovinske organizacije
Crna Gora je od danas članica Svjetske trgovinske organizacije

PODGORICA - Crna Gora od danas je punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/, što je bio jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta te zemlje.

Protokol o pristupanju danas je stupio na snagu, čime je Crna Gora postala 154. punopravna članica STO.

Iz crnogorskog Ministarstva finansija ranije je saopšteno da će članstvo u STO biti pozitivan signal stranim investitorima, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine.

Članstvo Crne Gore u STO će, kako se navodi, omogućiti rješavanje sporova na konstruktivan način, smanjenje troškova života, veći izbor robe i usluga, rast spoljno-trgovinske razmjene i borbu protiv korupcije.

Tokom pregovora dodatno je liberalizovano tržište usluga, što može biti jedan od pokretača ekonomskog razvoja, posebno ako se ima u vidu činjenica da sektor usluga danas učestvuje sa preko dvije trećine u svjetskom bruto domaćem proizvodu.

"Razvoj sektora usluga je značajan ne samo sa stanovišta međunarodne trgovine, već i kao indikator ekonomskog razvoja cjelokupne privrede zemlje", naveli su iz Ministarstva.

STO predstavlja najširi forum za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim njenim segmentima. "U cilju postizanja veće koherentnosti u vođenju globalne ekonomske politike, STO sarađuje sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom i zajedno sa njima čini osnovu savremenog multilateralnog sistema", navodi se u saopštenju.

Ministarska konferencija, kao najveći organ Svjetske trgovinske organizacije, odobrila je prijem Crne Gore u decembru prošle godine, a protokol o pristupanju potpisan je 17. decembra prošle godine u Ženevi.

Crna Gora je zahtjev za članstvo u STO podnijela u decembru 2004. godine i trebalo je da postane članica u februaru 2009. godine, ali je pristupanje odgođeno, jer je Ukrajina zatražila dodatne pregovore.

STO je osnovana 1995. godine. Osnivanjem STO stvorena je pravna i institucionalna osnova za obezbjeđenje nesmetanog protoka robe, ljudi i usluga u međunarodnim okvirima. U okviru STO obavlja se oko 97 odsto svjetske trgovine robom i uslugama.  Iz regiona jugoistočne Evrope samo još BiH i Srbija nisu članice STO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije