Tržište

Čubrilović: Moguć izlazak na inostrano tržište

Čubrilović: Moguć izlazak na inostrano tržište
Čubrilović: Moguć izlazak na inostrano tržište

BANJALUKA - Ministar saobraćaj i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske može da radi najsloženija ispitivanja za projektante i izvođenje radova na najvećim projektima, što omogućava i nastup na inostranom tržištu.

Čubrilović, koji je sa saradnicima i direktorima javnih preduzeća danas u Banjaluci posjetio Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija, rekao je da je on odnedavno opremljen i za ispitivanje asfalta, što se do sada moralo raditi u laboratorijama u Hrvatskoj i Sloveniji. 

"Prisustvo direktora javnih preduzeća, ljudi iz instituta i sa fakulteta govori o jedinstvenom nastupu, moguće čak i na inostranom tržištu", rekao je Čubrilović novinarima nakon posjete, ističući da su samo neki od projekata na kojima je Institut bio ili još jeste angažovan - prevoj Čemerno, autoput Banjaluka - Doboj, te Termoelektrana Stanari. 

Direktor Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske Stevan Jovanović rekao je da je se u ovom institutu ispituju svi materijali i konstrukcije za građenje, od zemljišta do metala i betona i ostalih materijala u građevini. 

"U ovom organizacionom obliku radimo od 1993. godine, zapošljavamo oko 90 radnika, a radimo i na izradi prostorno-planske dokumentacije, imamo i licencu za reviziju planske dokumentacije, a postajemo i prva ustanova u Srpskoj koja je akreditovana prema normi 17025", rekao je Jovanović. 

Dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milenko Stanković rekao je da studenti i profesori tog fakulteta rade sa stručnjacima Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske. 

On je naglasio da se na taj način mladi inženjeri obrazuju za direktan rad u praksi, a što na srodnim fakultetima u regionu nije moguće. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije