Tržište

Čubrilović: Pošte elementarni oblik državnosti

Čubrilović: Pošte elementarni oblik državnosti
Čubrilović: Pošte elementarni oblik državnosti

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su pošte potrebne svakom društvu, državi i regiji, te da su one elementarni oblik državnosti.

"`Pošte Srpske` ulažu velike napore da se izbore za tržište BiH, imajući u vidu da na njemu djeluju tri državna poštanska operatera, kao i veliki broj drugih operatera i kurirskih službi", rekao je Čubrilović, koji je razgovarao danas sa generalnim sekretarom Evropske asocijacije za poštanski saobraćaj "Post Jurop" Botonom Sebenijem i njegovim saradnicima.

Čubrilović je naglasio da veliki značaj ima dolazak predstavnika "Post Juropa" koji daju osnovne smjernice za primjene evropskih direktiva u poštanskom saobraćaju, u oblasti kreiranja poštanske politike, pitanja sigurnosti i kvaliteta usluga.

Tokom sastanka je istaknuta podrška "Poštama Srpske", koje su članica ove asocijacije, ali i kompleksnost tržišta na kojem "Pošte Srpske" pružaju usluge, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Na sastanku je konstatovano da se, iako je evropski trend potpuna liberalizacija tržišta, u zemljama regiona pojavljuju različiti operateri koji određen period vrše uslugu i onda odu, a pošte ostaju.

Sebeni je rekao da je klasična poštanska usluga prevaziđena i da je poštansko tržište u Evropi u procesu tranzicije, a da je na poštanskim operaterima da ponude što raznovrsniju uslugu.

Generalni direktor "Pošta Slovenije" Boris Novak konstatovao je da i slovenačke pošte imaju slične probleme, te da su se okrenuli informatizaciji usluga, osiguranju i franšiznim poštama.

Direktor "Hrvatskih pošta" Mostar Sanja Sabljić ocijenila je kao dobru saradnju sa "Poštama Srpske" i dodala da veliku borbu vode i sa lojalnom i sa nelojalnom konkurencijom.

Član Regulatorne agencije za poštanski saobraćaj Srbije Dejan Đurović rekao je da "Pošte Srbije" imaju dobru informacionu mrežu koja pruža velike mogućnosti da država putem njih vrši određene usluge.

Sastanak, koji je predvodila direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća, a kojem su prisustvovali članovi Regulatorne agencije za poštanski saobraćaj BiH Delivoje Đerić i Eduard Šakota, upriličen je drugog dana poštanske konferencije "Post info 2014", koja se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

"Održavanje konferencije `Post info 2014` od posebnog je značaja za Republiku Srpsku, jer će ona dati osnovne smjerove budućeg razvoja poštanske djelatnosti kod nas", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije