Tržište

Dolar oštro pao, Fed neće žuriti s povećanjem kamata

Dolar oštro pao, Fed neće žuriti s povećanjem kamata
Dolar oštro pao, Fed neće žuriti s povećanjem kamata

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice dolar je oštro pao jer ulagači vjeruju da će zbog usporavanja rasta američke privrede Fed odustati od prvoitih planova o povećanju kamatnih stopa.

Kurs evra skočio je prošle sedmice prema američkoj valuti za 3 posto, na 1,1160 dolara, a u jednom je trenutku dosigao 1,1250 dolara, najviši nivo u 15 sedmica.

Cijena dolara prema japanskoj valuti potonula je 3,5 posto, na 116,85 jena, najniži nivo u više od dvije sedmice.

I ero je oslabio prema 'japancu', pa mu je kurs skliznuo 0,6 posto, na 130,40 jena.

Dolar se našao pod pritiskom zbog niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka koji pokazuju da se slabost američk privrede nastavila i na početku ove godine, nakon usporavanja rasta u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Osim toga, čelnike američke centralne banke čini se zabrinjavaju previranja na financijskim tržištima na početku ove godine.

William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, rekao je da će zaoštreni financijski uslovi biti uzeti u obzir prilikom odlučivanja o monetarnoj politici na sjednici čelnika centralne banke u martu.

Istaknuo je i to da bi snažan rast kursa dolara mogao imati značajne posljedice po američku privredu.

Iz toga su ulagači zaključili da Fed ne želi dalji rast kursa dolara i da neće žuriti s povećanjem kamata.

U decembru, kada je Fed po prvi put od 2006. godine povećao ključne kamatne stope, signalizirao je da bi u ovoj godini cijenu novca mogao povećati još u četiri navrata.

Međutim, očekuje se da će Fed ipak usporiti tempo povećanja kamata zbog usporavanja rasta američke privrede. Pitanje je, kažu analitičari, hoće li Fed uopšte u ovoj godini povećavati kamate.

"Kako bi Fed povećao kamate trebali bismo vidjeti stabilizaciju i poboljšanje makroekonomskih podataka i stabilizaciju izgleda u vezi globalnog tržišta", kaže Ian Gordon, strateg u Bank of America Merrill Lynch.

(NN, seebiz.eu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije