Tržište

Dolaze bolji dani za male preduzetnike u RS

Dolaze bolji dani za male preduzetnike u RS
Dolaze bolji dani za male preduzetnike u RS

BANJALUKA - Izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama Republike Srpske veoma su značajne za male samostalne preduzetnike, jer će im biti smanjeni troškovi zbog defiskalizacije.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić izjavio je Srni da će male zanatlije koji su na paušalu do 50.000 KM godišnje i imaju do tri radnika zaposlena biti oslobođena izdavanja fiskalnih računa, a u Srpskoj ih ima od tri do četiri hiljade.

Prema njegovim riječima, biće im smanjeni troškovi i zbog toga što neće imati obavezu tehničkog pregleda kasa, odnosno neće morati više plaćati 11 KM mjesečno, kao ni intervencije.

"Oni koji ostaju u fiskalizaciji imaće jedan drugi način, odnosno putem interneta će se napraviti program da mogu prijaviti fiskalnu obavezu, da ne moraju svaki dan da šalju i prave sebi troškove", dodao je Bratić.

U Republici Srpskoj ima oko 27.000 samostalnih preduzetnika koji koriste fiskalnu kasu, od kojih je 10.000 onih koji se bave uslužnim i proizvodnim zanatstvom. 

On je dodao da se već od same najave izmjena ovog zakona vide rezultati, odnosno da je više od 1.200 radnji, koje su radile na crno, našlo interes da se prijavi.

Bratić je istakao da bi kod samostalnih privrednika, koji rade na crno, interes za legalan rad proizvelo i to da plaćaju struju kao fizička lica, i ostale komunalije, a ne da plaćaju industrijsku cijenu.

"Mi se i tretiramo kao fizička lica u smislu odgovornosti, za razliku od preduzeća", rekao je Bratić, te naglasio da očekuju pozitivan rezultat u vezi sa ovim zahtjevom, upućenim Regulatornoj komisiji za električnu energiju.

On je naglasio da Komora ima interes da ilegalne radnje vrati u legalne tokove, ali onda kada bude sigurna da taj zanatlija može da opstane.

"Zapošljavamo više radnika nego preduzeća, zapošljavali smo i do 52.000, a sada oko 50.000 radnika. Oko 93 odsto radnji zapošljava od jednog do dva radnika, a ostalo tri i više radnika", istakao je Bratić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama kojim će se stvoriti povoljniji privredni ambijent i smanjiti troškovi poslovanja poreskih obvezbnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije