Tržište

Domaće salame od uvoznog mesa

Domaće salame od uvoznog mesa
Domaće salame od uvoznog mesa

BANJALUKA - Čak 60 odsto sirovina uvoze prerađivači mesa u RS koji potom salame, viršle i slične proizvode prodaju pod etiketom "domaće".

U Ministarstu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je u prethodnih pet godina proizvodnja svih vrsta mesa rasla. Međutim, nekontrolisan uvoz još je rak-rana domaćem stočarstvu.

Poljoprivrednici su ogorčeni. Ponavljaju da je stoka koja raste u našim krajevima, a samim tim i meso koje se ovdje proizvodi, kvalitetnije i zdravije od uvezenog.

"Ni u kom slučaju se salame i slični proizvodi, u kojim je većina uvezenih sirovina, ne bi smjeli nazivati 'domaćim', što se često dešava. Pravi domaći proizvod mora da ima više od 50 odsto učešća domaće sirovine", naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prema njegovim riječima, podatak da se uvozi čak 60 odsto sirovina, koje koriste prerađivači mesa, dovoljno govori o tome u koliko su lošem položaju farmeri iz RS.

"Mesoprerađivači se predstavljaju kao otkupljivači domaće stoke, što nije tačno, jer se daleko više uvozi. Uvoz je nekontrolisan i prekomjeran, te se obavlja po damping cijenama, zbog čega naši farmeri uništavaju svoj stočni fond, umjesto da ga povećavaju", upozorava Marinković.

Ogorčen je i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, koji kaže da dok mislimo da kupujemo domaće, zapravo pazarimo proizvode napravljene od jeftinih sirovina iz uvoza.

"To je otpad iz evropskih zemalja, koji se ovdje prerađuje i prodaje pod 'domaće'. Smijem garantovati da to meso nije ispravno. Naš narod kupuje salamu za marku, ne znajući da će to da mu naškodi", naglašava Maletić.

On ističe da bi nadležne institucije trebalo već na granicama da presijeku transport spornog mesa iz drugih zemalja. Ne smije se, smatra on, dozvoljavati da ovdašnji mesoprerađivači na svoje proizvode, u koje su pakovali uvezeno meso, stavljaju etikete "domaće".

"Takvih slučajeva ima koliko hoćete. Idite u bilo koju mesnu industriju ili market, i vidjećete - salama košta marku. Viršle se prodaju za dvije do tri marke po kilogramu. Da zelene djeteline u njih nameljete, više bi koštale. To je čista prevara, kriminal. Opasnije je nego kad se prodaje droga", oštar je Maletić.

A, da je situacija daleko od idilične, priznaju i u resornom ministarstvu. Dva su problema - uvoz, kao i zatvaranje nekadašnjih velikih fabrika.

"Proizvodnja mesa svinja i goveda ograničena je malim klaničnim i prerađivačkim kapacitetima, prekomjernim uvozom i gašenjem proizvodnje u nekadašnjim gigantima ove industrije na području RS", navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Interesantno je da mesoprerađivači, koji sirovine uglavnom uvoze, bilježe sve veću proizvodnju.

"Zabilježen je porast proizvodnje kobasičarskih proizvoda za oko osam odsto, te konzervi i gotovih jela od mesa za oko 35 odsto. Uglavnom, u ovoj djelatnosti dominira proizvodnja poluproizvoda, kao što su salame i kobasice", navode iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije