Tržište

Dragijev plan posvađao vodeće ekonomiste u Davosu

Dragijev plan posvađao vodeće ekonomiste u Davosu
Dragijev plan posvađao vodeće ekonomiste u Davosu

DAVOS - Vodeći ekonomisti okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sukobili su se danas zbog predstojeće odluke Evropske centralne banke (ECB) da kupi državne obveznice, što je, prema ocjenama Njemačke, mjera bez presedana u borbi protiv deflacije.

Prema ocjenama bivšeg guvernera njemačke centralne banke (Bundesbanke), Aksela Vebera, Evropa je "protraćila" trogodišnju šansu kako bi sprovela preko potrebne ekonomske reforme.

"Pravi problem je u tome što je ECB konstantno kupovala vrijeme za evropske političare kako bi riješili problem, ali oni to nisu učinili u proteklih nekoliko godina", izjavio je Veber, izražavajući tako stav većine članova iz aktuelne njemačke vlade.

Evropa je, prema Veberovim riječima, propustila dobru priliku kako bi uradila neke preko potrebne stvari u daleko bezbrižnijem okruženju.

"Prema mom mišljenju, ECB ne smije ići predaleko, jer sa većim djelovanjem daje podsticaj vladama da rade manje", istakao je Veber, koji je 2011. godine podnio ostavku zbog protivljenja programu otkupa obveznica.

ECB će sutra održati prvo zasjedanje u ovoj godini, a analitičari očekuju da će najaviti novi program otkupa državnih obveznica kako bi pokrenula usporeni rast u evrozoni.

Centralna banka je u više navrata "priskočila" u pomoć evrozoni otkako je Grčka sa svojim dugom gotovo "rascjepila" blok jedinstvene valute. Ipak, privredni rast evrozone je ostao slabašan, nezaposlenost je i dalje neuobičajeno visoka, a evrozona je u opasnosti od kontinuiranog pada cijena, što bi moglo primorati ECB na pokretanje dodatnih podsticajnih mjera, ocjenjuje Frans pres.

U izjavi francuskoj agenciji, bivši član Monetarnog komiteta centralne banke Engleske (BoE), Adam Posen, izjavio je da je prijetnja od deflacije prevelika kako bi bila ignorisana.

"Opasnost predstavljaju ljudi koji se protive programu kvantitativnog labavljenja, koji, po mom mišljenju, griješe i pokušavaju da taj program propadne", izjavio je Posen, koji je nekada bio veliki pristalica programa kvantitativnog labavljenje u BoE.

Averzija Njemačke prema novom programu ECB-a pojavila se i u današnjoj izjavi bivšeg ekonomiste ECB-a, Jirgena Štarka, koji je rekao da su deflatorni strahovi u evrozoni preuveličani i iskorišćeni kao izgovor za pokretanje novih kontroverznih mjera.

 

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije