Tržište

Drugi dan pada evra uoči samita evrozone o Grčkoj

Drugi dan pada evra uoči samita evrozone o Grčkoj
Drugi dan pada evra uoči samita evrozone o Grčkoj

NJUJORK - Evro je jutros, drugi dan zaredom, registrovao pad vrijednosti uoči sastanka ministara finansija i lidera 19 članica evrozone u Briselu, radi razgovora o sudbini Grčke, javlja njujorška agencija Blumberg.

Evro je jutros na Londonskoj berzi oslabio 0,2 odsto na 1,1037 dolara, odnosno za 0,1 odsto na 135,37 jena. Prethodnog dana, jedinstvena evropska valuta je oslabila prema dolaru za 0,5 odsto, nakon što je rano ujutru pala za čak 1,3 odsto.

Poslije referenduma u Grčkoj i odbacivanja novih strogih mjera štednje koje traže kreditori, njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da vrijeme ističe, zbog čega je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu sada ostalo samo nekoliko sati da napravi plan koji će zadržati njegovu zemlju u evrozoni.

I Evropska centralna banka (ECB) je povećala pritisak na Grčku, budući da je pooštrila uslove grčkim bankama za pristup hitnim sredstvima za likvidnost iz evropskog fonda ELA.

"Naša posljednja ponuda je bila izuzetno velikodušna. Sa druge strane, Evropa jedino može ostati ujedinjena ako svaka država preuzme sopstvenu odgovornost", izjavila je juče Merkelova u Jelisejskoj palati u Parizu, gdje se sastala sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije