Tržište

Evro porastao u odnosu na dolar

Evro porastao u odnosu na dolar
Evro porastao u odnosu na dolar

BRISEL - Evro je na valutnim tržištima prošle sedmice ojačao prema dolaru više od jedan odsto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz Njemačke.

Uspon evra je ipak bio nestabilan zbog rasta prinosa na španske obveznice i nervoze uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Cijena evra prema američkoj valuti ojačala je 1,1 odsto na 1,3220 dolara, što je najveći sedmični rast od februara, dok je u odnosu na japansku valutu kurs evra skočio 1,9 odsto na 107,80 jena.

Američka valuta ojačala je prošle sedmice prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 0,8 odsto na 81,53 jena.

Na rast evra najviše su uticali podaci iz Njemačke, gdje je ifo indeks poslovne klime dostigao u aprilu neočekivano visokih 109,9 bodova što je novi pokazatelj da najveća privreda evrozone uspješno odolijeva dužničkoj krizi.

Pored naznaka nastavka rasta njemačke privrede, izgledi za evrozonu i zajedničku valutu ostaju neizvjesni, jer se prinosi na španske državne obveznice kreću na zabrinjavajućim nivoima.

Španija je prošle sedmice održala dvije aukcije kratkoročnim i dugoročnim dugovima na kojima je potražnja bila dobra, ali su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice premašili šest odsto, jer se ulagači plaše da Madrid neće ispuniti zacrtano smanjenje budžetskog manjka, a postoje strahovi u vesi sa bankarskim sektorom.

Španska centralna banka saopštila je da je iznos nenaplativih kredita u tamošnjim bankama dostigao najviši nivo u 18 godina.

Učesnici na tržištu očekuju slabljenje evra u srednjoročnoj perspektivi, s obzirom na rizik pogoršanja nevolja sa budžetima članica evrozone i neizvjesnosti u vezi sa ishodom francuskih predsjedničkih izbora, koji bi, kako sugerišu ankete, trebali dovesti do promjene na čelnoj poziciji u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije