Tržište

Falsifikata manje za 44 odsto

Falsifikata manje za 44 odsto
Falsifikata manje za 44 odsto

BANJALUKA - Ukupno 1.356 krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena registrovano je u prvoj polovini ove godine u Centralnoj banci BiH (CB BiH), što je za oko 44 odsto manje u odnosu na isti period 2013.

Trgovci i ugostitelji potvrđuju da bude sporadičnih slučajeva da im neko robu odnosno uslugu plati falsifikovanim novcem, zbog čega su, ističu, na oprezu.

"U principu, najviše tih slučajeva dešava se u noćnim klubovima, kada konobar u brzini i po mraku uzme spornu novčanicu i naknadno utvrdi da je riječ o falsifikatu", naglašava Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS.

Kako bi se ovakva negativna iskustva preduprijedila, vlasnici objekata su već preduzeli preventivne mjere.

"Vlasnici velikog broja ugostiteljskih objekata, koji bilježe veći promet, nabavili su aparate kojima provjeravaju validnost novčanice", pojašnjava Tatić.

Iz CB BiH navode da je, kada je riječ o valutama krivotvorenog novca, najviše registrovano spornih novčanica KM - njih 395.

"To je za oko 47 odso manje u odnosu na isti period prošle godine. Kada je riječ o krivotvorenim kovanicama KM, bilo ih je 899 komada, što je za oko 41 odsto manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2013", naglasili su iz CB BiH.

Upravo falsifikovanu kovanicu, i to onu od pet maraka, nedavno je kao kusur u jednom restoranu dobila Dragana R., koja kaže da nije ni primijetila da je riječ o krivotvorenom novcu.

"Bila sam u čudu kada sam naknadno navratila do trafike, te pružila trgovkinji tih pet maraka, a ona me je blijedo pogledala i saopštila mi da sam joj dala falsifikat. Bila je to neugodna situacija, jer je ispalo kao da sam to namjerno uradila, iako ni sanjala nisam da u novčaniku imam spornu kovanicu", pojašnjava ona.

Dodaje da je kasnije, pogledom na spornu kovanicu, vidjela očiglednu razliku između ove kopije i originala.

"Doslovno, moguće je nekom drugom kovanicom sastrugati površinu zlatne boje s te kovanice od pet maraka", navodi ona.

Iz CB BiH potvrđuju da je kovanica od pet KM jedna od najčešće krivotvorenih.

"Za šest mjeseci ove godine najviše krivotvorenih kovanica bilo je u apoenu od jedne KM (694 komada), zatim pet KM (129) komada i od dvije KM (76 komada). Kada je o novčanicama riječ, najviše krivotvorenih ih je bilo u apoenu od 20 KM, a zatim od 50 KM", naglasili su iz CB BiH.

Dragana R., koja je dobila falsifikovanu kovanicu, nije sigurna kakva je dalja procedura, odnosno koja je njena dužnost, a iz policije kažu da je potrebno da im se javi kako bi bile preduzete predviđene mjere.

"Lica koja posumnjaju u vjerodostojnost novčanice dužna su da o tome obavijeste nadležnu policijsku stanicu. Potom sporna novčanica bude izuzeta, u policijskoj agenciji vrše preliminarno vještačenje i onda ona bude dostavljena Centralnoj banci BiH radi utvrđivanja njene vjerodostojnosti", navode policijski izvori.

Kako dodaju, ako se utvrdi da neko nije svjesno stavio u opticaj krivotvorenu novčanicu, odnosno ako nije ni posumnjao da je riječ o falsifikatu, neće biti krivično gonjen.

Inače, prema postojećim pravilima, građani koji su prilikom transakcije dobili krivotvoren novac naknadu štete mogu probati tražiti jedino od osobe od koje su novac dobili, u građanskoj parnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije