Tržište

Fed će ponovo "upumpati" novac u privredu SAD

Fed će ponovo "upumpati" novac u privredu SAD
Fed će ponovo "upumpati" novac u privredu SAD

VAŠINGTON - Uprkos trenutno dobrim podacima o stanju američke ekonomije, Uprava federalnih rezervi SAD (Fed) će morati, uskoro, ponovo da "upumpa" svjež novac u najmoćniju privredu svijeta, objavljeno je u Vašingtonu.

Američka centralna banka će, vjerovatno, objaviti realizaciju nove runde "kvantitativnog labavljenja", ili ulivanja svježeg novca u domaći bankarski sistem, ali se to neće dogoditi u aprilu, smatra Toni Kresenci, strateg najvećeg svjetskog fonda za trgovinu obveznicma - PIMCO.

Za sada Fed može da odloži odluku o "kvantitativnom labavljenju" zbog pozitivnih podataka, prije svega na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti je pala ispod devet odsto i na minimalnom je nivou poslije krize 2008. godine, a nedjeljni rast broja zahtijeva za nadoknadu nezaposlenima je opao do četvorogodišnjeg minimuma.

Kresenci, a i većina drugih ekonomskih eksperata, smatraju da će nova akcija Fed-a za povećanje likvidnosti investitorima biti neka vrsta "monetarnog morfijuma".

Prve dvije runde "upumpavanja" novca Fed-a u privredne tokove, sprovedene poslije globalne finansijske krize, dale su kontradiktoran rezultat, tvrde stručnjaci.

Oni, međutim, navode da je zahvaljujući takvim akcijama Fed-a finansijski sistem SAD očuvan, ali realni sektor američke ekonomije je slabo odreagovao na podjelu novca bankama. Svijet nije, doduše, "potonuo" u novu veliku depresiju, ali su debalansi na globalnom nivou dodatno pojačani.

Nova runda ulivanja svježeg novca mogla bi rezultirati skokom cijena i smanjenjem potrošnje, zbog čega Fed i odugovlači sa odlukom, smatra Kresenci.

Na posljednjoj sjednici Komiteta za otvoreno tržište Fed-a zvaničnike te centrobanke je najviše zabrinjavao moguć rast inflacije, koja je već iznad ciljanog nivoa od dva procenta.

Primjetno je i oživljavanje u građevinarstvu i drugim industrijskim granama, raste broj odobrenih kredita, kako potrošačkih tako i korporativnih, a kompanije su povećale investicije u osnivački kapital.

O tome kakvi će biti naredni koraci Fed-a znaće se, inače, više 10. aprila, kada će Fed-ov Komitet za otvoreno tržište analizirati situaciju, a centralna banka SAD zauzeti o svemu konkretan stav, piše grupa analitičara Benk of Amerika Meril Linč.

Treće količinsko labavljenje će biti moguće u zavisnosti od toga kako Fed ocjeni rizike od širenje krize iz evrozone, kao i uticaja rasta cijena benzina na inflaciju i ekonomski rast.

Potreba za novom rundom "labavljenja" izazvaće, prema ocjeni analitičara u Vašingtonu, u narednim mjesecima nesuglasice zvaničnika Fed, pa je i to razlog što se odluka ne očekuje u aprilu.

Među clanovima Komiteta za otvoreno tržište preovlađuje stav opreznih ekonomista, koji će pratiti razvoj događaja i donositi odluke shodno realnoj situaciji.

Fed je, inače, posljednji put sprovodio politiku "kvantitativnog labavljenja" u prvom polugođu minule godine. Tada je rast američke ekonomije podstaknut sumom od 600 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije