Tržište

Fico: Slovačka iz Rusije dobila samo polovinu gasa

Fico: Slovačka iz Rusije dobila samo polovinu gasa
Fico: Slovačka iz Rusije dobila samo polovinu gasa

BRATISLAVA - Slovačko preduzeće za uvoz gasa, Slovenski plinarenski priemisl (SPP), registrovalo je sniženje isporuka gasa iz Rusije od približno 50 odsto, rekao je danas premijer Slovačke Robert Fico.

On je istakao da su, uprkos tome, isporuke gasa domaćinstvima i firmama garantovane, zahvaljujući punim skladištima i mogućnosti preuzimanja gasa sa zapada preko Češke ili Austrije, prenijela je agencija Tasr.

Situacija bi sigurno bila komplikovanija ukoliko bi došlo do potpunog prestanka isporuka gasa iz Rusije, ukazao je Fico na konferenciji za novinare. To bi izazvalo takve ekonomske štete i na jednoj i na drugoj strani da do takvog koraka ne bi smjelo da dođe. Ukoliko bi pad isporuke gasa bio nastavljen u većem obimu, situacijom bi morala da se pozabavi Evropska unija, naglasio je premijer.

Slovačka vlada, prema njemu, ne računa s tim da bi domaćinstvima ili firmama, zbog gasne krize, morala da bude obustavljena isporuka gasa. Fico je rekao da SPP ima u skladištima više od 1,5 milijardi kubnih metara gasa. To odgovara trećini godišnje potrošnje tog energenta koja je prošle godine dostigla oko 5 milijardi kubnih metara.

Fico je ponovio da je gas postao predmet političke borbe. On je prethodnih nedjelja kritikovao sankcije koje su EU i Rusija uzajamno uvele zbog konflikta u Ukrajini.

Premijer je takođe naglasio da će, uprkos smanjenju isporuka gasa iz Rusije, Slovačka i dalje obezbjeđivati transport gasa u Ukrajinu kojoj je Rusija u junu potpuno prekinula isporuke zbog sporova oko cijene i neplaćenih računa.

Osim Slovačke, proteklih sedmica su se na pad isporuka gasa iz Rusije žalile i druge evropske zemlje. Ruska gasna kompanija Gasprom, međutim, tvrdi da gas u Evropu isporučuje prema ugovorima, a da se pad odnosi samo na takozvani dodatni obim i to zbog punjenja sopstvenih skladišta Gasproma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije