Tržište

Grčka prodaje svoj dio vlasništva nad lukom Pirej

Grčka prodaje svoj dio vlasništva nad lukom Pirej
Grčka prodaje svoj dio vlasništva nad lukom Pirej

ATINA - Grčka vlada će prodati svoj većinski dio luke Pirej u narednih nekoliko nedjelja, izjavio je zamjenik grčkog premijera Janis Dragasakis kineskoj novinskoj agenciji Sinhua.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je kada je preuzela vlast u januaru da će okončati bolne mjere štednje i masovnu privatizaciju, uključujući i 67 odsto vlasništva luke Pirej, prenio je Rojters.

Kineska grupa "Kosko" je jedna među pet ponuđača koji su se našli u užem izboru u okviru programa privatizacije koji je dogovorila prethodna grčka vlada.

'"Kosko' i drugi ponuđači mogu da iznesu 'veoma konkurentnu ponudu'", reako je Dragasakis Sinhui tokom posjete grčkih minsitara Kini. 

On je rekao da će dogovor biti postignut narednih nekoliko nedjelja, uz neznatno odlaganje zbog promjene Vlade i dodao da je favorit među ponuđačima "Kosko".

"Kosko" je već na čelu dva pristaništa u luci Pirej, a kako je rekao Dragasakis, Grčka je pokrenula trogodišnji progaram saradnje sa Kinom u okviru kojega se realizuju veliki projekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije