Tržište

Hrvatska pošta štiti kupce od prevara

Hrvatska pošta štiti kupce od prevara
Hrvatska pošta štiti kupce od prevara

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) je uvela novu sigurnosnu mjeru za svoje korisnike zbog sve većeg broja prevara pri kupovini, odnosno isporuci robe kupljene preko oglasa ili interneta.

Onima kojima su pošiljke s otpremnicom namijenjene, ukoliko se utvrdi da u njima nije ono što je poslato, HP će obezbijediti povraćaj plaćenog novca, navodi se u saopštenju.

Za pošiljke koje se šalju uz dopunsku uslugu "otkupnina", primalac će, kao i do sada, prijem ovjeriti potpisom, a novac za otkupninu i poštarinu predati radniku HP-a.

Novina je da primlac pošiljke može odmah, bilo u poštanskoj ispostavi ili kod svoje kuće, u prisustvu radnika HP, otvoriti pošiljku kako bi se uvjerio da je u njoj ono što je platio. Ako se ispostavi da u paketu nije očekivan sadržaj, poštar će na licu mjesta, na zahtjev primaoca, sastaviti zapisnik o nepravilnosti pošiljke.

Tako će, navodi se u saopštenju, primalac odmah ostvariti pravo na povraćaj novca plaćenog za otkupninu i poštarinu za doznačavanje otkupnog iznosa, a pošiljka će biti vraćena pošiljaocu.

Ova nova sigurnosna mjera uvedena je zbog povećanog broja prevara pri kupovini preko oglasa ili interneta i radi zaštite potrošača.

Na sajtu Hrvatske pošte dostupni su savjeti za kupovinu na internetu, a u saopštenju se navodi i savjet korisnicima da prevare ili pokušaje prevare odmah prijave policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije