Tržište

Hrvatski ljekari na radnim izletima po Evropi zarađuju više nego kod kuće

Hrvatski ljekari na radnim izletima po Evropi zarađuju više nego kod kuće
Hrvatski ljekari na radnim izletima po Evropi zarađuju više nego kod kuće

ZAGREB - Hrvatski lekari radeći vikendima po evropskim bolnicama zarađuju znatno više od svoje mjesečne zarade u domovini, a osim u Londonu traženi su i širom Irske, Skandinavije, ali i u državama regiona, prenosi portal Index.hr.

Desetine agencija koje zapadnoevropske bolnice i ambulante opskrbljuju potrebnim hirurzima, anesteziolozima, internistima, radiolozima, fizijatrima, pa i porodičnim ljekarima, usmjerile su se posljednjih mjeseci i na hrvatsko tržište.

Hrvatskim ljekarima za takav rad ne treba odobrenje poslodavca niti posebne dozvole, jer im zakonodavstvo Evropske unije omogućava povremeni rad u drugim državama s licencom matične države iz koje dolaze.

U Hrvatskoj ljekarskoj komori (HLK) ne vide ništa sporno u povremenim odlascima domaćih ljekara u države zapadne Evrope, ali ih muči što dodatne prihode ne mogu slobodno da zarade u matičnoj zemlji.

"Nemamo podatke o tome koliko ljekara povremeno radi van Hrvatske, ali za takav rad nema nikakvih prepreka. S našom licencom hrvatski ljekari mogu u bilo kojoj evropskoj državi da odrade ambulantu ili operišu, a to se uglavnom radi u privatnim klinikama. Nažalost, u hrvatskim privatnim klinikama može da se radi tek ako poslodavac to odobri", objasnio je Glasu Istre predsjednik komore Hrvoje Minigo.

Kako je zaključio, ovakvi "radni izleti" ljekara po Evropi loši su za hrvatski zdravstveni sistem, jer "ljekar koji slobodno vrijeme provede radeći u stranoj zemlji ne može na posao da dođe odmoran".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije