Tržište

Htjeli uvesti trulo voće

Htjeli uvesti trulo voće
Htjeli uvesti trulo voće

BANJALUKA - Paprike iz Makedonije, začini iz Njemačke, voćni sokovi iz Srbije te kafa iz Italije samo su neki od prehrambenih proizvoda koji su prošle godine vraćeni sa bh. granice zbog mikrobiološke i hemijske neispravnosti.

U Inspekciji za hranu RS kažu kako su u prošloj godini ukupno bila 43 ovakva slučaja, kojima je izrečena mjera zabrane uvoza i naloženo njihovo uništavanje ili vraćanje pošiljaocu, te da se za tri pošiljke još čekaju rezultati superanalize.

Napominju da pošiljke nisu bile puštene u promet i da nisu bile dostupne potrošačima.

Kažu kako se u okviru kontrole uvoza hrane pošiljke koje se uzorkuju ne mogu puštati u promet prije dobijanja rezultata laboratorijskih analiza, te se iste skladište u prostorijama uvoznika, do dobijanja rezultata analize.

"Prilikom uvoza pregledano je 59.365 pošiljki hrane, gdje je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti uzet 3.141 uzorak. Nakon izvršenog pregleda pošiljke i laboratorijskih analiza i superanaliza nepravilnosti su utvrđene kod 128 pošiljki", kažu u Inspektoratu RS.

Kako kažu, inspekcijskim pregledom na mjestu carinjenja bez uzorkovanja je utvrđena neispravnost kod tri pošiljke voća i povrća jer je došlo do truljenja tokom transporta.

Kada je unutrašnji promet u pitanju, izvršeno je 1.128 kontrola, gdje su u 452 slučaja utvrđeni propusti koji su se najčešće odnosili na nadzor nad zaposlenim licima u smislu redovnih sanitarnih pregleda i pohađanja dodatnih edukacija o higijeni hrane, propuste u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilnu manipulaciju hranom, ispitivanje hrane i slično.

Zbog počinjenih prekršaja izdata su 173 prekršajna naloga u iznosu od oko 209.000 KM, te podneseno 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Po nalogu Inspekcije u unutrašnjem prometu je povučeno oko 482 kilograma hrane koja je bila neprikladna za ljudsku upotrebu zbog isteklog roka upotrebe, truljenja i promjene izgleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije