Tržište

I Indija optužila Google za monopol

I Indija optužila Google za monopol
I Indija optužila Google za monopol

Indijski istražioci optužili su Google da zloupotrebljava svoju dominaciju u svijetu internet pretraživanja kako bi ugušio konkurenciju u ovoj zemlji, piše The Guardian.

Nalazi trogodišnjeg istraživanja rezultati su podneseni indijskoj komisiji za za regulisanje tržišne konkurencije i Googleu.

Optužba se bazira na pritužbama koje su podržale neke veće stranice koje tvrde da je Google nepošteno propagiše vlastite servise u rezultatima pretraživanja nauštrb rivalskih stranica.

Optužbe su slične onima kakve Google već ima u SAD-u i Evropi te još nekim dijelovima svijeta.

Na optužbe moraju odgovoriti do 10. septembra, iako krajnji datum može biti i pomaknut. U Googleu su uvjereni kako će dokazati svoju nevinosti.

U Evropi im prijeti više od milijardu evra kazne

U Evropi se poznata kompanija već bori s optužbama vezanim za namještanje rezultata o kupovini na štetu stranica koje se time bave, a još se istražuje je li Google manipulisao rezultatima pretraga kako bi posjetioce držao dalje od sajtova koji bi mogli smanjiti njihovu prodaju.

Naravno, iz kompanije su negirali ove optužbe u Europi, a u slučaju gubitka na sudu suočiće se s kaznom koja bi mogla iznositi milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije