Tržište

Inspektori "češljaju" spornu kašu

Inspektori "češljaju" spornu kašu
Inspektori "češljaju" spornu kašu

BANJALUKA - Inspekcija za hranu provjeriće da li se u prodaji na tržištu Republike Srpske nalazi sporna "Alnatura" - dječija kaša koja je povučena sa hrvatskog tržišta.

Inspekcija će izvršiti provjeru na osnovu informacija iz medija o povlačenju "Alnatura" - dječije kaše sa četiri vrste žitarica u pakovanju od 250 grama sa rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine sa hrvatskog tržišta i to zbog prisustva tropanalkaloida u ovoj hrani.

Prema informacijama kojima raspolaže Inspektorat Srpske, distributer za ovu hranu u BiH je "DM" sa sjedištem u Sarajevu, a uvezeno je 312 komada ove dječije hrane, od čega je prodato 20 ambalažnih jedinica.

"Preostala količina je povučena sa tržišta 20. novembra i biće uništena, o čemu će pravovremeno biti obaviještena Agencija za bezbjednost hrane", rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

"DM" iz Sarajeva usmeno je obavijestio Inspektorat da još niko nije vratio spornu hranu, iako su istakli obavještenje kupcima o mogućnosti da se hrana vrati i dobije novac nazad.

Hrvatski mediji prenijeli su da je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je s tržišta povučena "Alnatura" dječja hrana, kaša s četiri vrste žitarica od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine jer su pronađeni tragovi tropanskog alkaloida.

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida stvaraju atropin. Negativni efekti atropina uslovljeni su unesenom količinom i ogledaju se u u poremećaju parasimpatičkoga nervnog sistema kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kese.

Može doći i do proširenja i paralize zjenica, teškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože, a kod djece javlja se i povišena temperatura. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije