Tržište

Inspektori utvrdili 237 nepravilnosti

Inspektori utvrdili 237 nepravilnosti
Inspektori utvrdili 237 nepravilnosti

BANJALUKA - Republička inspekcija za zaštitu od požara u prvom polugodištu ove godine izvršila je 588 kontrola tokom kojih je u 237 slučajeva utvrdila postojanje raznih nepravilnosti, potvrđeno je danas Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Inspektori su u prvih šest mjeseci izdali 16 prekršajnih naloga vrijednosti 13.100 KM.

U prvom polugodištu izdato je 230 rješenja za otklanjanje nepravilnosti i 13 zabrana, koje su se odnosile na neispunjenost tehničkih mjera zaštite od požara javnih objekata u kojima se skuplja, boravi ili radi veći broj lica i rezervoara za zapaljive tečnosti.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na arhitektonski požarni inženjering, organizovanje zaštite od požara i provođenje mjera zaštite u pogledu odgovornih lica, obuku, kontrolu i ispitivanje sredstava i opreme za gašenje požara, te održavanja instalacija i opreme prema tehničkim normativima i standardima.         

U ovoj oblasti izražen je problem kontrole stambenih objekata kod kojih nisu formirane zajednice etažnih vlasnika, kao i kontrole ispravnosti električnih instalacija i nepostojanja gromobrana kod individualnih stambenih objekata, gdje se dešava najviše požara uzrokovanim oštećenjem na električnim instalacija.     

U oblasti privrednih i vanprivrednih djelatnosti konstatovani su propusti kod promjene namjene objekata, koji se stavljaju u upotrebu bez protokola i stručnih nalaza stanja izvedenih zaštita i instalacija.

U postupku privatizacije, promjena vlasničke strukture, oporavka pojedinih tehnoloških kapaciteta i izdavanjem rješenja o promjeni djelatnosti bez projektne dokumentacije i elaborata zaštite, znatno se narušava arhitektonski požarni inžinjering, koncepcija objekta i postojeće integralne mjere zaštite.

U oblasti nadzora šumskih kompleksa u zajedničkim kontrolama, pregledi su izvršeni sa inspektorima za šumarstvo i lovstvo na prostoru šumskih gazdinstava Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Istočno Sarajevo, Foča i područja Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije