Tržište

Inženjeri nisu višak na tržištu rada

Inženjeri nisu višak na tržištu rada
Inženjeri nisu višak na tržištu rada

BANJALUKA - U BiH i regionu inženjeri iz bilo koje oblasti nisu višak na tržištu rada i mogu lako da se zaposle, saglasni su učesnici Šestog međunarodnog seminara pod nazivom "Obrazovanje i profesionalno ostvarivanje mladih inženjera".

Predsjedavajući seminara, dekan Elektrotehničkog fakulteta tehničkog univerziteta u Sofiji Ivan Jačev istakao je da industrija ima koristi od inženjera, ali da, nažalost, nema mnogo mladih koji žele biti inženjeri.

"Mladi više žele marketing, biznis, pravo, posao menadžera, a upravo jedan od ciljeva seminara jeste da mlade privučemo profesiji inženjera", rekao je Jačev novinarima u Banjaluci pred početak seminara.

On je rekao da su Bugarskoj najpotrebniji mašinski inženjeri.

"S jedne strane imamo mlade koji neće to da studiraju, a s druge strane bi ih mogli lako zaposliti", istakao je Jačev.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Branko Blaniša rekao je da se radi na usavršavanju nastavnih planova i programa da bi studenti imali bolju pripremu i praktična iskustva, više laboratorijskog i praktičnog rada, ali i takozvane "soft skils" vještine kao što je poznavanje stranih jezika, upravljanje projektima.

On je dodao da na taj način nastoje da studente, buduće inženjere, što bolje pripreme za budući posao.

"Seminar je prilika da vidimo šta je u školovanju inženjera dobro, a koji su nedostaci, kakvi su moduli školovanja najbolji da se primijene, na šta najviše treba obratiti pažnju kada je riječ o školovanju inženjera i kako njihovo školovanje prilagoditi stvarnim potrebama tržišta rada", naveo je Blaniša.

Na šestom međunarodnom seminaru "Obrazovanje i profesionalno ostvarivanje mladih inženjera", koji organizuju Akademija nauka i umjetnosti Srpske i banjalučki Univerzitet, učestvuju predstavnici iz Bugarske, Rumunije, NJemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Organizaciju je pomoglo i više partnera iz Bugarske i Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije