Tržište

Isporuka gasa iz Rusije za Kinu u narednih 40 godina

Isporuka gasa iz Rusije za Kinu u narednih 40 godina
Isporuka gasa iz Rusije za Kinu u narednih 40 godina

MOSKVA - Rusija i Kina potpisale su danas sporazum o saradnji u oblasti isporuka ruskog prirodnog gasa preko sibirskog gasovoda "Istočna ruta".

Dokument je potpisan na sastanku između ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i njegovog kineskog kolege Li Kećijanga u Moskvi.

U okviru ovog sporazuma, koji važi narednih 40 godina, dvije strane će obezbjeđivati rusku isporuku gasa Kini u oblasti inženjeringa, izgradnje i funkcionisanja infrastrukture gasovoda.

Ruski "Gasprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija /CNPC/ potpisali su tehnički dodatak sporazumu, a nakon isteka sporazuma on se automatski produžava za još pet godina.

U dokumentu se preciziraju uslovi prolaza osoblja i opreme preko rusko-kineske granice, te carinske formalnosti u transportu vozila i građevinskog materijala, navodi TASS.

Prirodni gas biće dopreman u Kinu preko gasovoda  "Snaga Sibira", čiju je izgradnju pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin 1. septembra.

"Gasprom" je saopštio da je u stanju da poveća isporuke gasa Kini za više od dva puta, na 100 milijardi kubnih metara godišnje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije