Tržište

Italijani manje kupuju stanove u zemlji, više u Grčkoj

Italijani manje kupuju stanove u zemlji, više u Grčkoj
Italijani manje kupuju stanove u zemlji, više u Grčkoj

RIM - Prodaja nekretnina u Italiji smanjena je u prvom kvartalu 3,6 odsto na godišnjem nivou na 135.675 objekata, saopštio je danas Italijanski zavod za statistiku, Istat.

Oko 93 odsto kupoprodajnih ugovora odnosi se na rezidencijalne nekretnine, a ostatak na poslovne prostore, pri čemu je prodaja rezidencijalnih nekretnina smanjena 3,5 odsto, a poslovnih prostora 5,5 odsto, navodi Istat, a prenosi agencija ANSA.

Podaci nezavisne istraživačke firme Šenari imobilijari su ove nedjelje pokazali da su Italijani od početka godine kupili rekordan broj nekretnina u inostranstvu, uprkos činjenici da se domaće tržište nekretnina nije oporavilo.

Italijani su pokazali ogromno interesovanje za nekretnine u Grčkoj, koju je nedavno postignut sporazum sa međunarodnim kreditorima spasio od izlaska iz evrozone, takozvanog Grexita.

"Mi ovaj fenomen, gdje Italijani žure da kupe nekretnine u Grčkoj, koju su finansijski problemi primorali na sniženje cijena, nazivamo Grex-in", navodi grupacija.

Šenari imobilijari procjenjuje da će Italijani u 2015. kupiti više od 50.000 nekretnina u inostranstvu, 10 odsto više nego u 2014, što bi bio istorijski rekord. Prema podacima kompanije, Italijani su u prvoj polovini ove godine kupili više od 24.000 nekretnina u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije