Tržište

Izvoz mesa stopiran, ali ne i blokiran

Izvoz mesa stopiran, ali ne i blokiran
Izvoz mesa stopiran, ali ne i blokiran

SARAJEVO, BANJALUKA - Izvoz mesa u Tursku trenutno je stopiran, ali ne i blokiran, saznaju "Nezavisne".

Kako tvrde dobro upućeni u cijeli postupak, uskoro se može očekivati da nove količine junećeg mesa s banjalučkog i sarajevskog aerodroma krenu put Turske.

"Meso ne ide svaki dan, već kada se skupe određene količine, a s obzirom na to da je u toku istraga o nelegalnom izvozu sve je nakratko zaustavljeno. Uvjeravanja zvaničnih institucija su da će uskoro biti odblokiran čitav proces i da će se posao nastaviti, a ono što je najbitnije jeste da Turska nije blokirala taj posao, već da su to uradile naše institucije dok se sve ne raščisti", ispričao je jedan od sagovornika dobro upućen u čitav proces.

Da je istraga o nelegalnom izvozu mesa u Tursku pri kraju, govori i činjenica da je Tužilaštvo BiH od SIPA zaprimilo izvještaj o tom predmetu i u narednom periodu očekuje se tužilačka odluka po tom pitanju, odnosno da li će biti optužnica u konkretnim slučajevima.

U međuvremenu, juče je objelodanjeno da je tokom postupka kontrole pet objekata koji se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri objekta.

"Otkrili smo slučajeve štampanih falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja. Uočili smo propuste i neadekvatno postupanje veterinarskih inspektora prema propisanim procedurama", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodajući da ne može govoriti o konkretnim imenima firmi u kojima se odvija kontrola, ali da će javnost blagovremeno biti obaviještena.

Inače, vrijednost bescarinskog izvoza mesa iz BiH u Tursku u prošloj godini iznosila je 87 miliona KM, a samo godinu ranije to je bilo tek 5,6 miliona KM.

"Nezavisne" su ranije pisale da su na ovom poslu pojedinici vidjeli priliku da love u mutnom, pa su tako određene količine mesa kupovali u Poljskoj, a telad u Rumuniji, koje su kasnije falsifikujući ušne markice prikazivali kao domaće, zbog čega su se zvanične institucije, prije svih SIPA i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i odlučile da sprovedu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije