Tržište

Kakao sve skuplji, prijeti nestašica

Kakao sve skuplji, prijeti nestašica
Kakao sve skuplji, prijeti nestašica

CIRIH - Cijene kakaoa će i dalje rasti pod uticajem povećane tražnje, posebno u zemljama s rastućim ekonomijama, zbog smanjene proizvodnje i spekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

Naime, veliki broj poljoprivrednika u zapadnoj Africi prešao je sa uzgajanja kakaoa na gajenje kaučuka ili proizvodnju palminog ulja.

Pored toga, proizvodnja kakaoa opala je širom Venecuele, koja je nekada proizvodila polovinu ukupune svjetske proizvodnje ove kulture.

Danas Obala Slonovače i Gana daju više od polovine svjetske proizvodnje ove kulture, neophodne za pravljenje čokolade.

Prošle godine Venecuela je proizvela 14.000 tona kakaoa, najmanje u posljednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta.

Ta zemlja, koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, uvozi 70 odsto hrane za svoje stanovništvo.

Proizvođači čokolade i dalje cijene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu krioljo, a Vlada Venecuele propušta zlatnu šansu da unovči sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom.

Kako predviđaju analitičari, situacija se neće promijeniti ni u narednim godinama.

Potražnja će i dalje rasti, a proizvođači neće moći da je zadovolje, što će još više razbuktati rast cijena ove sirovine.

Najveći proizvođači čokolade, kao što su švajcarski "Barry Callebaut" i "Nestle", već su reagovali, pridruživši se inicijativi "Cocoa action", koju je polovinom maja ove godine pokrenula međunarodna fondacija "Cocoa".

Dvanaest raznih udruženja iz cijelog svijeta, koja podržavaju proizvodnju kakaoa i čokolade, angažovala su se u naporima da 300.000 uzgajivača ove kulture u Gani i na Obali Slonovače udvostruči proizvodnju do 2020.

Još nije poznato da li će ova inicijativa uroditi plodom, ali ono što je sigurno jeste da će cijene dotle i dalje rasti, uz rizik da čokolada postane luksuzna roba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije