Tržište

Kancelarija za veterinarstvo BiH "prespavala" kontrole

Kancelarija za veterinarstvo BiH "prespavala" kontrole
Kancelarija za veterinarstvo BiH "prespavala" kontrole

BANJALUKA - Kancelarija za veterinarstvo BiH, iako je bila obavezna, nije učinila ništa po pitanju kontrole proizvoda Mesne industrije "Pekabesko", a čija je prodaja u RS zabranjena zbog povećane količine fosfata, koji su štetni za ljudsko zdravlje ukoliko su u organizam unijeti u prekomjernim količinama.

Tvrde to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pozivajući se na Pravilnik o uslovima rada Granične veterinarske inspekcije BiH, kojim je opisan pregled proizvoda životinjskog porijekla i kojim je utvrđen postupak i način rada graničnih veterinarskih inspektora.

Naime, Priručnik za rad Granične veterinarske inspekcije, koji je donesen u sklopu ovog pravilnika, obavezao je Kancelariju na kontrole, koje su izostale. 

"Kancelarija za veterinarstvo BiH je trebalo da pregleda 20 odsto pošiljki u kojima su proizvodi od goveđeg, ovčijeg, kozjeg i konjskog mesa, a 50 odsto proizvoda od mesa peradi. Međutim, Kancelarija nije uzela niti jedan uzorak proizvoda Mesne industrije "Pekabesko" iz Makedonije u posljednjoj godini dana", tvrde u Ministarstvu.

Kako kažu, ovakvi propusti trebalo bi da zabrinu javnost, jer je samo prije nekoliko mjeseci, tačnije u julu, u Makedoniji pet ljudi umrlo od listerioze, koju izaziva bakterija listerija, a za koju je utvrđeno da se nalazila i u proizvodnji Mesne industrije "Pekabesko".

"Nalaz koji je izdao Fakultet veterinarske medicine u Skoplju je potvrdio ovog uzročnika u proizvodima ove kompanije. Uzimajući sve ovo u obzir, smatramo da je Kancelarija veoma podbacila u svojim dužnostima, jer nije usaglasila nivo uzorkovanja sa nivoom rizika", poručili su iz Ministarstva. 

Kada je dodavanje fosfata ili polifosfata u pitanju, upozoravaju da se sa tim utiče na kvalitet proizvoda, kao i na njegovu zdravstvenu ispravnost te da ne postoji nijedna metoda sa kojom je moguće razdvojiti prirodne od dodatih pa je jedino moguće utvrditi ukupnu količinu fosfata.

S obzirom na to da je danas bio neradni dan za državne institucije, od Kancelarije za veterinarstvo BiH nismo mogli dobiti pojašnjenje o njihovoj ulozi i obavezama u ovom slučaju.

Inače, kako je najavljeno, resorno ministarstvo konačnu odluku o produžavanju ili stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa proizvoda Mesne industrije "Pekabesko" donijeće nakon što budu poznati rezultati pretrage uzetih uzoraka. Rrezultati pretraga uzetih uzoraka trebalo bi danas da budu poznati.

"Leburić komerc" iz Prnjavora, ovlašteni uvoznik proizvoda MI "Pekabesko", zatražio je od Ministarstva da obustavi zabranu prometa proizvoda te makedonske firme, jer, kako navode, nije bilo prekomjernih količina fosfata u proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije