Tržište

Keri: Ne koristiti energente kao oružje

Keri: Ne koristiti energente kao oružje
Keri: Ne koristiti energente kao oružje

BRISEL - Američki državni sekretar Džon Keri je danas u Briselu izjavio da energenti ne treba da se koriste kao oružje, nakon što je juče Rusija značajno podigla cijenu prirodnog gasa za Ukrajinu.

Keri je istakao da zalihe nafte i gasa širom svijeta moraju da budu obezbjeđene tako da bude spriječeno da se one koriste kao politički faktor ili oruđe agresije, javila je agencija AP.

Nijednoj državi ne bi trebalo da bude omogućeno da energente koriste za "gušenje težnji naroda", rekao je Keri danas na sastanku Savjeta za energetiku SAD i Evropske unije u Briselu.

Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa, kompanija Gasprom, saopštila je juče da u drugom kvartalu podiže cijenu gasa za Ukrajinu na 385,5 dolara za 1.000 kubnih metara sa 268,5 dolara iz prvog tromesečja.

Ovakvom odlukom, Ukrajina je izgubila popust na cijenu gasa koji je dogovorila sa Rusijom prije izbijanja političke krize u Kijevu novembra prošle godine, a koja je završena smenjivanjem ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i pripajanjem ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, preneo je Rojters.

Prema riječima izvršnog direktora Gaproma, Alekseja Milera, ukrajinski dug za ruski gas u ovom trenutku iznosi 1,7 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije