Tržište

Kina labavi propise za kupovinu nekretnina

Kina labavi propise za kupovinu nekretnina
Kina labavi propise za kupovinu nekretnina

PEKING - Centralna banka Kine (PBoC) snizila je danas minimalni depozit za kupovinu druge nekretnine, u nastojanju da oživi zamrlo tržište nekretnina koje "guši" ekonomski rast i smanjuje tražnju za sirovinama, od bakra do čelika, javlja njujorška agencija Blumberg.

PBoC je saopštila da će minimalni depozit za pojedince koji kupuju drugu nekretninu iznositi 40 odsto, umjesto ranijih 60 do 70 odsto, navodi se na zvaničnoj stranici banke, i dodaje da je cilj ovakvog poteza zapravo pružanje podsticaja vlasnicima nekretnina i poboljšanje tražnje u tom sektoru, prenosi agencija Frans pres.

Najnovija odluka je dio nastojanja vlade u Pekingu da spriječi pad cijena nekretnina i da podstakne privredni rast, za koji vlada prognozira da će u ovoj godini porasti najsporijim tempo za posljednjih 15 godina, ocjenjuje Blumberg.

Dvostruko smanjenje referentne kamatne stope od novembra prošle godine, u kombinaciji sa septembarskim labavljenjem propisa u sektoru nekretnina, do sada nisu uspjeli da ograniče pad cijena nekretnina, koje su u januaru i februaru pale za 17 odsto.

"Ako tržište nekretnina nastavi da slabi, biće veoma teško za vladu u Pekingu da ove godine zadrži rast na nivou od sedam odsto", izjavio je Sju Gao, glavni ekonomista kompanije "Everbrajt sekjuritiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije