Tržište

Kineske berze oborile akcije širom Azije

Kineske berze oborile akcije širom Azije
Kineske berze oborile akcije širom Azije

LONDON/PEKING - Potonuće akcija na kineskim berzama u svjetlu istrage u vezi sa brokerskim kućama, među kojima je i četvrta po veličini državna kompanija za hartije od vrijednosti, dovelo je do pada dionica na tržištima širom Azije.

Te turbulecije se, međutim, nisu prelile dalje od Azije, budući da su evropski berzanski indeksi tek marginalno oslabili, a američki bili stabilni, za razliku od avgusta, kada su turbulencije iz Kine uzdrmale berze širom svijeta, prenosi agencija Frans pres.

Glavni indeks berze u Šangaju pao je 5,5 odsto. Indeks je od sredine juna do sredine avgusta potonuo 40 odsto zbog strahovanja od privrednog usporavanja Kine, a prethodno je u periodu od godinu dana skočio čak 150 odsto. Šenženski kompozitni indeks oslabio je 6,1 odsto, honkonški 1,9 odsto, sidnejski 0,2 odsto, a seulski 0,1 odsto.

Akcije u Kini su od ljetos ojačale blizu 25 odsto nakon što je zvanični Peking pokrenuo niz mjera za smirivanje tržišta, uključujući suspenziju inicijalnih javnih ponuda (IPO). Kineske vlasti su, međutim, ovog mjeseca saopštile da će odobriti nove IPO.

Kineska Regulatorna komisija za hartije od vrijednosti (CSRC) pokrenula je istragu protiv brokerske kuće "Hajtong sekjuritiz" zbog navodnog kršenja niza regulatornih propisa, izjavila su za Rojters dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom. "Hajtong sekjuritiz" obustavio je trgovanje akcijama na berzama u Šangaju i Hongkongu.

"Smatramo da je svrha svih ovih istraga da se poslovi povezani sa finansiranjem akcija učine transparentnijim kako bi regulatori stekli jasniju sliku o stanju zaduženosti kompanija", izjavio je analitičar kompanije Sinda sekjuritiz Gu Jongtao.

"Reakcija evropskih berzi na dešavanja u Kini bila je ograničena", rekao je analitičar firme "CMC markets" Džasper Loler.

Londonski indeks FTSE 100 oslabio je 0,3 odsto na 6.375,15 poena, frankfurtski DAKS 30 0,2 odsto na 11.293,76 poea, a pariski KAK 40 0,3 odsto na 4.930,14 poena. Evro je na valutnoj berzi oslabio na 1,0591 sa 1,0613 dolara, koliko je vrijedeo sinoć u Njujorku.

Na Volstritu je industrijski indeks Dau Džons skliznuo 0,03 odsto na 17.808,35 poena, širi indeks S&P 500 porastao je 0,2 odsto na 2.092,31 poen, a tehnološki Nasdak napredovao je 0,3 odsto, na 5,132,43 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije