Tržište

Ko su vlasnici šoping molova u Beogradu?

Ko su vlasnici šoping molova u Beogradu?
Ko su vlasnici šoping molova u Beogradu?

Iako s temeljima ne nazire ni početak, najavljeno je još novih tržnih centara: jedan u okviru "Beograda na vodi" od 140.000 kvadrata, ukoliko ga u tome ne pretekne "Delta planet" na 200.000 kvadratnih metara. Takođe, kao dio naselja Vest 65 planirana je izgradnja šoping-centra u podnožju kule od 145 metara, a ni grčka "Lamde" nije odustala od sličnog poduhvata na placu nekadašnje fabrike "Beko" podno Kalemegdana.

Talas gradnje modernih tržnih centara ne prestaje da zapljuskuje djelove Beograda, tako da će gotovo svaki kraj dobiti pod jednim krovom radnje najrazličitijih brendova i robe. Međutim tokom posljednjih godina kao glavni investitori provlače se kompanije uglavnom iz jedne zemlje - Izraela.

Ulaganja u šoping molove stigla su prvo od domaćih kompanija koje se bave nekretninama ili bar onih iz okruženja. Kao rasadnik ovakvih kvadrata poslužio je Novi Beograd, a prvi "pelcer" bio je slovenački TC "Merkator" 2002. godine,podsjećaju srpski mediji.

Na tržište je stigao "Imo autlet centar" 2006. godine "MPC holdinga" Petra Matića. Zatim se otvaraju "Detla siti" u vlasništvu Miroslava Miškovića, "Zira" u sastavu "Verana" Radomira Živkovića, kao i kineski tržni centar na otvorenom "Belmaks" kod auto-puta. Ciklus gradnje kupoholičarskih kutaka na Novom Beogradu završio se 2009. godine, kada su otvorena vrata TC "Ušće", takođe, jedna u nizu nekretnina "MPC holdinga".

Time su se otvorila još jedna vrata, čini se - izraelska. Već 2008. "Plaza centar" kupuje plac u Višnjici za izgradnju šoping-mola na 45.000 kvadrata. U toku je i izgradnja TC "Rajićeva" kao i "Aviv parka Zvezdara", dok od 2011. njegov imenjak kompanije "Aviv Arlon" posluje u Pančevu. Od ove godine otvoren je i "Zemun park" izraelske grupacije "Mivne", što je tek prva faza investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije