Tržište

Koka Kola rezanjem troškova osigurala profit uprkos manjim prihodima

Koka Kola rezanjem troškova osigurala profit uprkos manjim prihodima
Koka Kola rezanjem troškova osigurala profit uprkos manjim prihodima

U planu su dalje uštede u visini od 3 milijarde dolara do 2019.

Koka Kola je prvenstveno zahvaljujući agresivnom rezanju troškova tokom prošle godine ostvarila finansijske rezultate iznad očekivanja analitičara, piše Rojters.

Realizacijom plana rezanja troškova u visini od 3 milijarde dolara do 2019. godine, amortizovan je uticaj jakog dolara, koji je i uprkos tome ponešto umanjio prodajne rezultate u ostalim zemljama. Djelomično i zbog jakog dolara, operativni prihodi Koka Kole pali su 8 posto i iznose 10 milijardi dolara, što predstavlja treći uzastopni kvartalni pad. Prihodi iz Sjeverne Amerike koja je i dalje najveće Koka Kola tržište manji su za sedam posto.

Uprkos slabijim prihodima, kompanija je ostvarila rast profita za oko 61 posto, odnosno na 1,24 milijarde dolara. Zarada od 38 centa po dionici za navedeno razdoblje nadmašila je očekivanja analitičara koji su prognozirali 37 centi.

S druge strane, Koka Koli su na ruku išli i pad cijena sirovina. Cijene šećera i kukuruza, dvije osnovne sirovine koje se koriste u proizvodnji, padaju pod pritiskom očekivanog dobrog uroda u Brazilu i globalne prezasićenosti tržišta.

Program smanjenja troškova podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih i prodaju postrojenja za punjenje, a Koka Kola je najavila i prodaju svojih punionica s američkim adresama tri godine ranije nego što su prvotno planirali. U pogledu operacija u Kini, najavljeno je da će sve punionice u Kini preuzeti partneri Kofko i Svajr Beverage Holdings.

Koka Kola je još 2013. godine počela premiještati program punjenja na franšizere i u oktobru prošle godine najavila da će se riješiti devet punionica. Plan podrazumijeva da do kraja 2017. godine franšizeri preuzmu sve programe punjenja u Sjedinjenim Državama, što će omogućiti Koka Koli veći fokus na mnogo profitabilniju proizvodnju koncentrata i sirupa.

(nn, telegram.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije