Tržište

Lego preuzeo lidersku poziciju

Lego preuzeo lidersku poziciju
Lego preuzeo lidersku poziciju

KOPENHAGEN/BERN - Danski proizvođač igračaka Lego u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je prihode u vrijednosti od 1,86 milijardi franaka, čime je preuzeo lidersko mjesto u sektoru od američke grupacije Matel (Mattel).

Prodavač čuvenih "barbika" (Matel) u istom periodu imao je pad prihoda na 2,01 milijardu dolara (1,84 milijarde franaka), prenio je švajcarski list 24 sata. 

U periodu januar-juni Lego je ostvario rast prihoda od 11 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je Matel zabilježio pad od sedam odsto.  

U isto vrijeme, neto profit grupacije Lego dostigao je 356 miliona franaka, uz rast od 14 odsto, dok je profit Matela ostao na istom nivou kao u prvoj polovini 2013, odnosno, 15,7 miliona franaka.  

U osvrtu na poslovne rezultate u prvoj polovini godine, direktor kompanije Lego, Džon Gudvin, istakao je da je još rano reći da će odličan polugodišnji rezultat u istoj ili približno istoj mjeri uticati i na godišnji, budući da je druga polovina godine tradicionalno mnogo značajnija sa stanovišta prodaje, zbog novogodišnjih praznika. 

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije