Tržište

Ljajić najavio ukidanje rominga u regionu

Ljajić najavio ukidanje rominga u regionu
Ljajić najavio ukidanje rominga u regionu

BEOGRAD - Nakon vijesti da je Evropski parlament potvrdio ukidanje roaminga u EU do kraja 2015, sličan potez mogao bi da bude primjenjen i od strane ostalih evropskih država i država kandidata - Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i... Turske.

Sporazum koji će ukinuti naknade za roming u regionu trebao bi da bude potpisan krajem septembra u Budvi.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da će predstavnici država regiona potpisati sporazum koji bi trebao da označi prvi korak ka ukidanju roaminga u ovom delu Evrope. Sporazum je rezultat postignute saglasnosti Vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Odluka o ovakvom postupku donijeta je nakon što je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sporazum će biti potpisan tokom Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju", rekao je Ljajić za Blic..

Ljajić je takođe dodao da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi programu ukidanja naknada za roming koji je donio Brisel, a koji će krajem 2015. donijeti znatno niže cijene ove usluge za države članice EU. Nažalost, evropski komesar za ova pitanja čvrsto je izjavio da se pomenuta direktiva odnosi isključivo na države članice, što je i podstaklo Srbiju i ostale države regiona na sklapanje sporazuma.

Od 1. jula građani Evropske unije za roming na teritoriji Unije plaćaju 55% manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roming u EU biće u potpunosti ukinut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije