Tržište

MMF snizio privrednu prognozu SAD

 MMF snizio privrednu prognozu SAD
MMF snizio privrednu prognozu SAD

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas snizio prognozu privrednog rasta SAD za 2014, nakon što je oštra zima dovela do slabih ekonomskih rezultata u prvom kvartalu.

MMF prognozira da će najveća svjetska privreda ove godine porasti "razočaravajućih" 1,7 odsto, nakon rasta od 1,9 odsto iz 2013, prenosi agencija Frans pres.

Fond je prošlog mjeseca za SAD prognozirao privredni rast od dva odsto u 2014, a ta prognoza snižena je sa 2,8 odsto, koliko se očekivalo u aprilu.

"Neuobičajeno oštra zima, zajedno sa drugim faktorima, uključujući probleme na tržištu nekretnina i slabu inostranu tražnju, dovela je do pada bruto domaćeg prozivoda od 2,9 odsto u prvom kvartalu", navodi MMF.

Iako je ekonomska aktivnost ubrzala nakon prvog kvartala i privreda ima potencijal da ostvari rast u rasponu od tri do 3,5 odsto, to neće biti dovoljno da nadoknadi pad iz prvog tromjesečja, najveći u posljednjih pet godina. MMF, međutim, za 2015. predviđa ubrzanje američke ekonomije na najviši nivo od 2005.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije